Goudprijs stijgt door nieuwe importheffingen Trump


De goudprijs steeg deze week tot boven de €1.300 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds eind 2012. Reden voor de prijsstijging is niet de renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank, maar de aankondiging van nieuwe importheffingen door president Trump. De Amerikaanse president kondigde op Twitter nieuwe invoerheffingen aan op €300 miljard aan Chinese goederen, waarmee een eventueel handelsakkoord voorlopig van de baan is.

Het stuklopen van de handelsbesprekingen zorgde voor onzekerheid op de financiële markten. In de Verenigde Staten verloren de Dow Jones en de S&P 500 donderdag meer dan een procent, terwijl Europese beurzen vrijdag met ongeveer 2,5% onderuit gingen. De Shanghai Composite en de CSI 300 sloten vrijdag op een verlies van bijna 1,5%. De olieprijs ging na de aankondiging van de nieuwe importheffingen zelfs met 7% onderuit, omdat beleggers anticiperen op een zwakkere economische groei.

Goudprijs hoger, palladium daalt

Goud profiteerde het meest van een vlucht naar veilige havens. Na de uitspraken van Trump steeg de goudprijs met bijna 2% naar $1.440 per troy ounce. Omdat de dollar meer waard werd ten opzichte van de euro was de koersbeweging in euro's nog sterker. Donderdagavond steeg de goudkoers naar €1.303 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds december 2012. De zilverkoers schoot donderdag ook omhoog, maar stond vrijdagmiddag weer op hetzelfde niveau als voor de tweet van Trump.

De prijzen van platina en palladium gingen deze week daarentegen omlaag. Deze edelmetalen worden voornamelijk gebruikt voor industriële toepassingen en worden dus goedkoper als de vooruitzichten voor de economie verslechteren. Vooral palladium is de afgelopen dagen in prijs gedaald. Stond de koers begin deze week nog boven de €44.000 per kilo, op het moment van schrijven kost een kilo minder dan €40.000. Dat is een prijsdaling van meer dan tien procent. Palladium wordt voornamelijk gebruikt in de auto-industrie. Deze sector is erg gevoelig voor veranderingen in de economische vooruitzichten en reageert daarom sterk op het nieuws.

Goudprijs naar hoogste niveau sinds eind 2012

Prijs van palladium weer onder de €40.000 per kilo