Goudprijs in euro naar recordhoogte door Russische inval Oekraïne

Door: Frank Knopers 

De goudprijs in euro steeg donderdag met meer dan 4% tot €56.500 per kilo en bereikte daarmee het hoogste niveau ooit. Beleggers waren geschrokken door de grootschalige Russische invasie in Oekraïne en zoeken daarom hun toevlucht in goud. Vanuit het westen en vanuit het zuiden is het Russische leger het oosten van Oekraïne binnengevallen. Daarbij zijn verschillende militaire doelen uitgeschakeld. De snelle escalatie van de situatie zorgt voor onrust op de financiële markten. De Russische aandelenmarkt ging met 50% onderuit, terwijl de verliezen op de Europese beurzen opliepen tot 5%. Aandelenkoersen kelderen, met als uitzondering bedrijven in de olie en gassector. Zij profiteren per saldo van de prijsstijging van olie en gas.

De goudprijs schoot begin deze week al omhoog, nadat de Russische president Poetin de onafhankelijkheid van Donetsk en Loegansk erkende. Toen volgden er een aantal sancties tegen een personen en banken in Rusland, maar die hadden geen impact op de financiële markten. Het waren vooral symbolische sancties. De rust leek woensdag even teruggekeerd, totdat duidelijk werd dat het Russische leger verder Oekraïne was binnengevallen. Vanuit verschillende gebieden in het oosten van het land kwamen beelden van Russische tanks, gevechtsvliegtuigen en helikopters.

Goud als veilige haven

Goud staat bekend als veilige haven in onzekere tijden en die reputatie maakte het edelmetaal opnieuw waar. De goudprijs was donderdag rond het middaguur met bijna 4,5% gestegen tot ongeveer €56.700. Daarmee werd het oude record van augustus 2020 verbroken, toen het edelmetaal profiteerde van een extreem lage rente. De rente op Amerikaanse 10-jaars leningen bereikte destijds een historisch dieptepunt van 0,55%. Toen de rente weer begon te stijgen kwam de goudprijs onder druk te staan, maar door de hoge inflatie zit het edelmetaal nu al maanden in een opwaartse trend. De geopolitieke onrust heeft deze opwaartse koersbeweging nu versterkt.

Ook de prijzen van andere edelmetalen schieten omhoog. De zilverprijs steeg naar €730 per kilo en is deze week al meer dan 7% in prijs gestegen. Zilver volgt meestal de koers van goud, maar bleef de laatste maanden achter bij de koers van het gele metaal. De zilverkoers bereikte het hoogste niveau sinds juni vorig jaar, maar heeft nog een lange weg te gaan tot het oude record van meer dan €1.000 per kilo in april 2011. Zilver is meer een industrieel metaal en reageert daardoor minder sterk op geopolitieke en monetaire ontwikkelingen dan goud. Wel is het een veel kleinere markt, waardoor de koersen veel sterker kunnen stijgen en dalen.

Terwijl edelmetalen in prijs stijgen door geopolitieke onrust zien we de koersen van cryptomunten juist dalen. Bitcoin verloor bijna 9% en zakte naar €31.780, terwijl Ethereum met 12,69% daalde tot een koers van €2.137. De afgelopen zeven dagen hebben deze twee cryptomunten beide ongeveer een vijfde van hun waarde verloren. De markt voor cryptomunten lijkt de laatste tijd meer gecorreleerd met de aandelenmarkt dan met goud. Ook aandelenkoersen zijn sinds begin dit jaar fors gedaald.

Goudprijs stijgt terwijl Bitcoin daalt (Bron: Bloomberg, via Holger Schaepitz)

Prijs palladium schiet omhoog

De platinaprijs steeg met 2,5% en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds mei vorig jaar. Palladium schoot maar liefst 8% omhoog, omdat Rusland de grootste producent is van dit edelmetaal. Bijna veertig procent van het wereldwijde aanbod van palladium is afkomstig uit Russische mijnen. Autofabrikanten verwerken dit edelmetaal in katalysatoren van benzineauto's om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Door strengere milieueisen is er de laatste jaren wereldwijd veel vraag naar dit edelmetaal. Daardoor is de palladiumprijs de laatste jaren sterk gestegen. De vrees dat Rusland mogelijk minder palladium op de markt zal brengen drijft de prijs van dit edelmetaal verder op. Een kilo palladium kost nu al meer dan €76.000, terwijl dat vijf jaar geleden nog minder dan €25.000 was.

Goudprijs stijgt tot recordhoogte

Zilverprijs naar hoogste niveau in negen maanden

Platinaprijs naar hoogste niveau sinds mei vorig jaar

Ook palladiumprijs schiet omhoog door geopolitieke onrust

 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.