Goudhandelaren in het Verenigd Koninkrijk zien nog steeds een sterke toename in de vraag naar goud en zilver, zo bericht Reuters. De daling van het Britse pond en de grote volatiliteit op de financiele markten maakt fysiek goud aantrekkelijk als veilige haven. De goudprijs brak zelfs even door de grens van £1.000 per troy ounce, een niveau dat we sinds 2013 niet meer gezien hebben.

Bij sommige goudhandelaren beginnen zelfs al wachtrijen te ontstaan. Mensen kopen vooral gouden munten uit eigen land, zoals de gouden Souvereign en de Brittannia. De verkopen van deze beleggingsmunten lopen zo hard dat de voorraden weer aangevuld moeten worden.

Goudbaren en gouden munten niet aan te slepen in Verenigd Koninkrijk

Meer belangstelling voor goud kopen

De Royal Mint, het Britse munthuis dat ook opslag van edelmetalen aanbiedt, zag op vrijdag 5,5 keer zoveel bezoekers op de site als op de dag van het referendum. Ook werden er meer nieuwe goudrekeningen geopend. Goud kopen via het munthuis is aantrekkelijker geworden nu dit door de Britse belastingdienst erkend wordt als volwaardige pensioenbelegging.

Een andere grote Britse goudhandelaar is door haar hele voorraad gouden Brittannia munten en kilobaren heen en heeft zelfs nieuwe voorraad uit Duitsland en Zwitserland moeten halen. Spaarders kopen goud omdat ze dat zien als een manier om hun vermogen te beschermen.

Een goudhandelaar die online goud in opslag aanbiedt verhandelde op vrijdag £23,5 miljoen aan goud en zilver. Dat is vergelijkbaar met het volume dat vorig jaar in een tijdsbestek van twee weken verhandeld werd. Ook bij Hollandgold werd er de afgelopen dagen veel goud verhandeld. Opvallend is dat de prijsstijging van de Brexit voor verschillende klanten reden was om goud te verkopen.