De stijging van de goudprijs sinds het begin van dit jaar valt voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een nieuwe opleving van de Chinese goudmarkt. En het zijn dit keer geen sieraden waarvoor men in de rij staat, maar de in groot volume geproduceerde goudbaren en gouden munten. Als Chinezen goud kopen doen ze dat traditioneel vaak in de vorm van sieraden en bij voorkeur tijdens het Chinese Nieuwjaar, maar de laatste maanden was het vooral beleggingsgoud waar Chinezen hun spaarpot voor omkeerden.

Een goudhandelaar uit Hong Kong verklaarde tegenover de Wall Street Journal dat het de afgelopen weken uitzonderlijk druk is geweest. In de eerste drie weken van maart werd er zelfs meer goud verkocht dan in de hele maand februari. En die maand was al niet slecht vanwege het Chinese Nieuwjaar en de sterke opwaartse trend in de goudmarkt.

Vooral de vraag naar 250 gram goudbaren nam de laatste weken explosief toe, zo merkte Padraig J. Seif van Finemetal Asia op. De verkoop van deze goudbaren, die op het moment van schrijven voor een kleine €9.000 per stuk van eigenaar wisselen, is in de afgelopen weken vertienvoudigd. Maar ook de grotere goudbaren van 1 kilogram werden de afgelopen periode 50% meer verkocht dan voorheen.

Goudbaren en munten als veilige haven

Chinese spaarders en beleggers kopen fysiek goud in de vorm van baren en munten, omdat die een groter gevoel van zekerheid geven. In de zomer van vorig jaar crashte de Chinese aandelenmarkt, terwijl de vastgoedmarkt ook oververhit is. En omdat Chinezen niet zo makkelijk in het buitenland kunnen beleggen kiezen ze voor goud, dat al eeuwen lang waarde heeft weten te behouden.

De toegenomen vraag naar goud in China blijkt ook uit de oplopende premies. Werd op de goudmarkt van Hong Kong eerst nog een premie van $0,40 tot $0,50 per troy ounce betaald, nu is dat $1 tot $2. De verschuiving van juwelen naar beleggingsgoud is ook zichtbaar in de cijfers van de World Gold Council. In het vierde kwartaal van 2015 steeg de vraag naar munten en baren met 25% ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de vraag naar juwelen in dezelfde periode juist met 1% daalde.

Of de goudkoers de komende maanden verder zal stijgen is afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals het monetaire beleid van centrale banken, geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en het sentiment op de wereldwijde aandelenmarkten.