China voegt al negen maanden goud aan reserves toe

China heeft in augustus voor de negende maand op rij goud aan haar reserves toegevoegd. De centrale bank kocht de afgelopen maand 5,91 ton goud, wat betekent dat ze sinds december vorig jaar al bijna 100 ton aan haar reserves heeft toegevoegd. China begon in december vorig jaar na een pauze van ruim twee jaar weer goud te kopen om haar reserves verder te diversifiëren. Het land beschikt inmiddels over een goudvoorraad van ruim 1.942 ton, goed voor een zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste goudreserves.

De afgelopen tien jaar heeft China op verschillende momenten goud aan haar reserves toegevoegd. Vergeleken met het niveau van voor de crisis van 2008 is de totale goudvoorraad zelfs verdrievoudigd. Toch heeft het land naar verhouding nog steeds relatief weinig edelmetaal. Van de totale reserves van ruim $3 biljoen bestaat 'slechts' $95 miljard uit goud, omgerekend ongeveer 3%. Het grootste deel bestaat uit valutareserves, overwegend in de vorm van dollarreserves.

China ziet goud als veilige haven

Verschillende centrale banken hebben de laatste jaren goud aan hun reserves toegevoegd. Vorig jaar kochten ze met in totaal 650 ton zelfs het meeste goud sinds 1967. Toegenomen geopolitieke spanningen en onzekerheid over het monetaire systeem zijn de belangrijkste redenen op goud te kopen. Ook zien centrale banken goud als een vorm van diversificatie, omdat het edelmetaal geen tegenpartij risico kent. In een omgeving met meer onzekerheid en een dreigende handelsoorlog tussen de tweede grootste economieën staat het edelmetaal weer in de belangstelling als veilige vluchthaven.

Voor China kan de handelsoorlog met de Verenigde Staten een reden zijn om goud te kopen. Die strategie heeft vooralsnog geen windeieren gelegd, want door de stijging van de goudkoers is de waarde van het edelmetaal aanzienlijk gestegen. In een jaar tijd is de waarde van de goudreserve namelijk gestegen van $71 miljard naar $95,5 miljard. China waardeert haar reserves iedere maand tegen de actuele marktwaarde. Dat verklaart de snelle waardestijging van de afgelopen maanden, zoals de gele lijn in onderstaande grafiek laat zien. De blauwe lijn geeft de omvang van de officiële goudvoorraad in metrische ton weer.

Chinese centrale bank heeft sinds december al bijna 100 ton goud gekocht