De centrale bank van China heeft in de maand september waarschijnlijk 15 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo meldt Bloomberg. Dat suggereren de laatste cijfers die het State Administration of Foreign Exchange eerder deze week naar buiten heeft gebracht.

De waarde van de Chinese goudreserve daalde in de maand september weliswaar van $61,8 naar $61,2 miljard, maar in dezelfde periode ging ook de goudkoers wat omlaag. En nu China de waarde van haar goudvoorraad iedere maand opnieuw waardeert kunnen we een eenvoudige rekensom maken. Rekenen we de bedragen om met de goudprijs van eind augustus en eind september, dan komen we uit op een toename van de totale goudvoorraad van ongeveer 15 ton. Daarmee komt de totale goudvoorraad van de Chinese centrale bank uit op 1.709 ton.

China koopt goud

Sinds juli geeft de Chinese centrale bank weer maandelijks een overzicht van de totale valuta- en goudreserves, conform de boekhoudkundige regels van het IMF. Daarmee werd het vermoeden bevestigd dat China goud koopt als vorm van diversificatie. In juli werd duidelijk dat China de afgelopen zes jaar in totaal ruim 600 ton goud gekocht heeft. Maar ook de afgelopen maanden bleven de Chinezen goud kopen.

In de maand juli kwam er 19 ton bij en in augustus werd er nog eens 16 ton aan de kluis toegevoegd. Net als Rusland en Kazachstan voegt ook China bijna iedere maand een substantiële hoeveelheid edelmetaal aan haar reserves toe.

Valutareserves

China heeft in verhouding tot haar valutareserves relatief weinig goud in de kluis liggen, slechts 1,7%. In veel Westerse landen is het percentage goud op de balans veel groter. Dat het percentage zo laag is komt vooral door de enorme omvang van de Chinese valutareserves. Die hadden eind september een waarde van $3,5 biljoen. De valutareserve van China piekte in 2014 op een niveau van ongeveer $4 biljoen, daarna begon het land dollarreserves te verkopen.