Belegger vlucht naar goud, goudprijs boven de $1.500


Het oplaaiende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en een dreigende valutaoorlog zorgen voor een vlucht richting goud. In een paar maanden tijd steeg de goudkoers van minder dan $1.300 naar meer dan $1.500 per troy ounce, het hoogste niveau sinds april 2013. In euro's nadert de prijs van het edelmetaal zelfs het all-time high van €1.380 per troy ounce uit 2012. Niet alleen beleggers zoeken hun toevlucht in edelmetalen, ook spaarders zien met het vooruitzicht van negatieve rente meer reden om goud te kopen.

Vorige week steeg de goudprijs na de aankondiging van nieuwe importheffingen door Trump. Daarna begon de waarde van de yuan te dalen, omdat de Chinese centrale bank de waarde van de munt meer wil overlaten aan de markt. Over deze devaluatie bestaat nog veel onduidelijkheid, maar de Amerikaanse regering ziet er in ieder geval kwade opzet in. Zij beschuldigen China van het manipuleren van de waarde van de munt en overwegen nieuwe stappen te zetten.

Vlucht naar edelmetalen

Beleggers zoeken hun toevlucht in veilige havens nu de spanningen tussen de twee grootste economieën ter wereld verder oplopen. De rente op langlopende staatsobligaties is verder gedaald, waardoor meer dan $15 biljoen aan schuldpapier inmiddels een negatieve rente heeft. De verwachting is dat deze ontwikkeling op de langere termijn ook de spaarrente onder druk zal zetten. ING overweegt zelfs een negatieve spaarrente. Dat vooruitzicht maakt edelmetalen een aantrekkelijk alternatief.

Dat bleek ook uit een recente peiling op de Telegraaf, waarin lezers gevraagd werden een veilige haven te kiezen. Van alle respondenten gaf 61% de voorkeur aan goud, tegenover slechts 22% voor defensieve fondsen en 12% voor Bitcoin. Amerikaanse staatsobligaties, een van de meest liquide instrumenten voor financiële instellingen, zijn met 5% het minst populair onder de Telegraaf lezers. We vragen ons af of dat percentage hoger zou zijn voor Europese staatsleningen met negatieve rente.

Meer vraag naar goud

Ook bij Holland Gold merken we dat de belangstelling voor edelmetaal toeneemt, want het is erg druk in de handel. In eerste instantie zorgde de prijsstijging vooral voor winstnemingen, maar nu de prijzen van goud en zilver verder stijgen en de onzekerheid aanhoudt wordt er ook weer veel edelmetaal aangekocht. Niet alleen door bestaande, maar ook door nieuwe klanten.

Opvallend is dat er de laatste dagen ook veel zilver wordt verkocht. De zilverprijs maakte in augustus een inhaalslag, maar staat nog steeds relatief laag ten opzichte van de goudprijs. De ratio tussen beide edelmetalen staat op het moment van schrijven op 88, veel hoger dan het gemiddelde op de lange termijn. Zilver is over het algemeen meer volatiel dan goud.

Goudprijs is de afgelopen maanden hard gestegen en nadert all-time high van 2012