• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

ABN Amro: 'Vooruitzicht platina en palladium blijft gunstig'

Datum 22 jan. 2021   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud, Beleggen in zilver
ABN Amro: 'Vooruitzicht platina en palladium blijft gunstig'

Op dit moment zijn platina en palladium de meest aantrekkelijke edelmetalen om in te beleggen. Dat schrijft analiste Georgette Boele van ABN Amro in een nieuwe update. Ze verwacht dat de wereldeconomie dit jaar zal aantrekken, waardoor de vraag naar platina en palladium zal toenemen. Deze edelmetalen hebben veel industriële toepassingen en zullen daarom meer profiteren, aldus Boele.

Volgens de ABN Amro kan de stijging van de Amerikaanse rente en een verwacht herstel van de Amerikaanse dollar de goudkoers de komende tijd verder onder druk zetten. Goud heeft traditioneel een negatieve correlatie met de dollar, wat betekent dat de prijs meestal stijgt als de waarde van de dollar daalt. Ook reageert het edelmetaal sterk op de ontwikkeling van de 10-jaars rente in de Verenigde Staten.

Goud versus rente

Begin augustus sloeg de daling van de Amerikaanse 10-jaars rente om naar een stijging. Precies op dat moment stond de goudkoers op recordhoogte. Door de oplopende rente zijn de vooruitzichten voor goud en zilver volgens Boele momenteel minder gunstig, al verwacht ze dat zilver beter zal presteren door de vele industriële toepassingen. Ongeveer de helft van de wereldwijde vraag naar dit edelmetaal komt voor rekening van de industrie. Goud is daarentegen vooral een monetair metaal, dat meer reageert op rente en inflatie.

Boele verwacht een daling van de goudkoers op basis van de stijgende rente in de Verenigde Staten. Historisch gezien klinkt dat aannemelijk, maar tegelijkertijd zien we dat de rente in Europa nog steeds extreem laag is. Omdat de spaarrente zo goed als nul is verwachten dat meer spaarders zullen uitwijken naar alternatieven als goud en zilver. Deze trend is de laatste jaren steeds sterker geworden.

ABN Amro is positief over platina en palladium, minder over goud en zilver (Bron: ABN Amro)

Platina versus palladium

De vooruitzichten voor platina en palladium zijn volgens Boele veel gunstiger. Deze edelmetalen worden veel gebruikt in de industrie en zijn minder gevoelig voor veranderingen in de rente en het monetaire beleid van centrale banken. Boele noemt in haar laatste update verschillende redenen waarom platina waarschijnlijk beter zal presteren dan de andere edelmetalen.

De eerste reden is het herstel van de Chinese economie, waardoor de vraag naar platina sieraden zal toenemen. China is de grootste markt voor platina sieraden ter wereld. Ten tweede voorzien Boele meer industriële vraag naar platina, vooral vanuit de auto-industrie. Meer vraag naar auto's betekent dat er meer platina en palladium nodig is voor katalysatoren die de uitstoot van schadelijke gassen verminderen. Een positieve bijkomstigheid voor platina is dat autofabrikanten dit edelmetaal gebruiken voor waterstofauto's.

Voorkeur voor platina

Volgens Boele heeft platina op dit moment de beste papieren, omdat het relatief goedkoop is ten opzichte van de andere edelmetalen. Onderstaande grafiek uit de vorige update van Boele laten zien dat platina de afgelopen twintig jaar niet meer zo laag heeft gestaan ten opzichte van zowel palladium als goud. Ook ten opzichte van zilver is de platinakoers achtergebleven.

Platina is relatief goedkoop ten opzichte van goud en palladium (Bron: ABN Amro)

Klik hier om platina te kopen

Klik hier om palladium te kopen

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines