De Indiase minister van Handel heeft een voorstel gedaan om de importheffing op goud te verlagen van tien naar twee procent. Een lagere importheffing is gunstig voor alle juweliers in India, omdat ze op die manier goedkoper goud kunnen inkopen. In 2013 werd de importheffing nog stapsgewijs verhoogd, om het tekort op de betalingsbalans te verlagen.

Toch is het nog maar de vraag of zijn voorstel de steun krijgt van het ministerie van Financiën. Deze week onthulde de regering nog een nieuw spaarprogramma, bedoeld om de import van goud terug te dringen en goud kopen te ontmoedigen bij de bevolking.

De Indiase regering en de centrale bank krijgen nog steeds geen grip op de goudmarkt. De verhoging van de importheffing zorgde de afgelopen jaren vooral voor een toename in de illegale goudsmokkel. Alle pogingen om goud op te halen bij huishoudens via spaarprogramma’s kwamen eigenlijk niet van de grond.

India worstelt met goud

Het is opvallend dat men het zelfs binnen de Indiase regering niet eens kan worden over de kwestie goud. Pogingen om het kopen van goud te ontmoedigen, zoals het importquotum en een verbod op de import van gouden munten, hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd.

“Het is contraproductief om de invoerheffing te verlagen. De overheid gaat eerst kijken of het nieuwe spaarprogramma aanslaat en zal dan pas een besluit nemen. Maar voorlopig wordt er niets gedaan”, zo verklaarde een woordvoerder van het Indiase ministerie van Financiën tegenover Reuters.

Ook bij onderzoeksbureau Thomson Reuters GFMS is men sceptisch over het verlagen van de importheffing. Analist Sudheesh Nambiath zei daar het volgende over: “Als de importheffing met acht procent verlaagd wordt, waarom zou je dan nog meedoen aan het spaarprogramma en je goud inleveren? Ik weet zeker dat de minister van Financiën, die graag ziet dat het spaarprogramma een succes wordt, dat in zijn overweging zal meenemen voordat hij besluit de importheffing te verlagen.

Indiase minister wil importheffing goud verlagen naar 2%