Canada heeft begin dit jaar een groot deel van haar goudvoorraad verkocht. Eind vorig jaar beschikt het land nog over een officiële goudreserve van 3 ton, maar de laatste cijfers van het ministerie van Financiën laten zien dat er nu nog maar 0,62 ton van het gele metaal in de kluis ligt. Dat is een daling van bijna 80%. De resterende goudvoorraad van 620 kilogram staat op de balans tegen een waarde van 24 miljoen Amerikaanse dollars. In verhouding tot de totale Canadese reserves van $81,1 miljard is dat minder dan 0,1%.

De verkoop van goud is volgens een woordvoerder van het Canadese ministerie van Financiën niet gerelateerd aan de ontwikkeling van de goudkoers. In Canada behoort de goudvoorraad niet toe aan de centrale bank, maar aan de overheid. Volgens econoom Ian Lee heeft de regering geen enkele reden om een goudreserve aan te houden, omdat het edelmetaal minder liquide is dan schuldpapier van overheden.

Goud verkopen

Canada heeft tussen 1965 en 2005 bijna al haar goud verkocht. Vijftig jaar geleden had het land nog een goudreserve van ongeveer duizend ton, maar dat is bijna allemaal uit de Canadese kluizen verdwenen. Ongeveer 300 ton werd tussen 1965 en 1970 verkocht, het tijdperk waarin centrale banken gecoördineerd probeerden de goudprijs van $35 per troy ounce te verdedigen. Ook het op de markt dumpen van 300 ton goud tegen een bodemprijs kon niet voorkomen dat de Verenigde Staten in 1971 uiteindelijk de koppeling tussen de dollar en goud moesten loslaten.

De tweede verkoopgolf vond plaats in de jaren ’90, toen veel centrale banken de goudprijs met grootschalige verkopen van honderden tonnen goud omlaag probeerden te drukken. Rond de eeuwwisseling was er van de duizend ton goud nog maar een paar procent over. Toch blijft de regering ook dat laatste beetje goud verkopen.

Canada heeft bijna haar volledige goudvoorraad verkocht