• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

Kieswijzer

Bij de aankoop, verkoop en bezit van edelmetaal zijn er aantal keuzes te maken. Deze kieswijzer kunt u gebruiken bij het afwegen van de mogelijkheden.

Stap 1: Goud, zilver en overige edelmetalen?

Naast de prijs van het edelmetaal heeft de keuze van het edelmetaal te maken met de eigenschappen, gebruik en de historie van het edelmetaal.

Goud – al meer dan 6000 jaar een opslag voor rijkdom en een bescherming tegen inflatie in tijden van financieel onheil.

Zilver – een schaarse supergeleidende grondstof en daarnaast ook een inflatiebeschermer voor investeerders.

Platina en palladium– zeer schaarse grondstoffen voor met name de auto-industrie en steeds populairder als investering.

Stap 2: munten of baren?

Algemeen

Bij de aankoop van een baar of munt betaalt u een premie bovenop de prijs voor ‘het fysieke product’. Bij kleinere baren en munten zullen de ‘maakkosten’ relatief hoger zijn dan bij grotere baren en munten. Ook het aantal wat van een munt gemaakt wordt of het speciale karakter (bijvoorbeeld een oude munt) kan tot een extra premie leiden. Een deel van de premie is dan toe te kennen aan de verzamelwaarde. Bij het maken van een keuze tussen munten en baren is er een verschil tussen goud en zilver (en andere metalen). In het kort:

Goud - beleggingsgoud is vrijgesteld van btw. Het prijsverschil tussen baren en munten is hierdoor vrij klein. Vooral u persoonlijke voorkeur zal bij het maken van uw keuze doorslaggevend zijn.

Zilver en overige edelmetalen– voor particulieren is het interessant om zilveren munten aan te kopen: zilveren munten vallen onder de margeregeling waardoor er een stuk minder btw over een zilveren munt wordt betaald dan over een zilveren baar. Over een zilveren baar dient het hoge btw-tarief betaald te worden. Alleen voor zakelijke klanten kan dit interessant zijn als zij de btw kunnen terugvragen. Particulieren en zakelijke klanten krijgen het meeste zilver voor hun geld door zilverbaren (of platina baren) aan te kopen in combinatie met opslag in Zwitserland; deze baren zijn btw-vrij! Deze baren kunt u gewoon bestellen via de website van Holland Gold. De opslag in Zwitserland wordt hierbij verzorgd door zusterbedrijf Holland Gold Safe.

Stap 3: specifieke munt of baar?

De meeste klanten kiezen voor C.Hafner baren, Maple Leaf, Philharmoniker of Kruger munten omdat deze producten het “meeste edelmetaal” voor hun geld opleveren. Toch kiezen sommige klanten voor de Umicore of Heraeus baar of een van de vele andere munten. Zij zijn bereid voor hun persoonlijke voorkeur, de oplage en gewichtseenheid iets meer uit te geven. Of zij hopen dat de verzamelaarswaarde in de toekomst hoger wordt. Tenslotte leggen sommige beleggers een verzameling beleggingsmunten aan. Een verzameling is (onder specifieke voorwaarden) vrijgesteld voor de inkomsten belasting.