De US Mint heeft woensdag gezegd dat haar zilveren Eagle munten voorlopig niet leverbaar zijn, als gevolg van de explosief gestegen vraag naar deze beleggingsmunten. Een woordvoerder van het munthuis bevestigde dat dit nieuws niet rechtstreeks naar het publiek is gecommuniceerd, maar alleen naar de grote distributeurs die de munten op de markt brengen.

Het Amerikaanse munthuis zal de productie van de 2014 Silver Eagle verhogen, maar het duurt nog even voordat men daar in de markt iets van merkt. De munten zijn hier en daar al uitverkocht en de voorraden zijn minimaal. Het munthuis zal haar zakelijke klanten op de hoogte brengen zodra er nieuwe voorraad beschikbaar is.

Daling zilverprijs

De scherpe prijsdaling van zilver van de afgelopen week heeft gezorgd voor een run op zilveren munten als de Canadese Maple Leaf, de Oostenrijkse Philharmoniker en de Amerikaanse Silver Eagle. Reuters berichte afgelopen woensdag al over tekorten aan zilveren Maple Leaf munten op de Amerikaanse en Aziatische markt. Het Canadese munthuis besloot in september de levering van zilveren munten aan verschillende distributeurs te rantsoeneren, omdat er niet genoeg productiecapaciteit was om alle leveranciers voldoende te bevoorraden.

De US Mint verkocht in de maand oktober 5,79 miljoen Silver Eagle munten, het grootste volume in meer dan anderhalf jaar tijd. Vergeleken met oktober vorig jaar werd er 87,5% meer zilver verkocht door het munthuis. In september lag de verkoop met 4,14 miljoen munten ook al ruim 37% hoger dan dezelfde maand van 2013.

De volgende grafiek laat zien dat de cumulatieve verkoop van zilveren Eagle munten dit jaar bijna even hoog is als in 2013, het jaar waarin een recordaantal van 42,6 miljoen Silver Eagles van de band rolde.

Verkoop zilveren munten nadert recordniveau van 2013

Voor de volledigheid hebben we ook een overzicht gemaakt van de verkoop van gouden beleggingsmunten van de US Mint. Terwijl de verkoop van zilver het recordniveau van vorig jaar nadert daalde de verkoop van gouden munten naar het laagste niveau in jaren. De volgende grafiek laat dat duidelijk zien.

Verkoop gouden munten zakt ondertussen naar laagste niveau in jaren

Levertijden en premies

Door de tijdelijke schaarste aan zilveren munten zijn de levertijden in de handel toegenomen. De verwachting is dat ook de premies op de beleggingsmunten zullen toenemen, zo lang als de schaarste aanhoudt. Het duurt enige tijd voordat munthuizen hun productie kunnen verhogen en de distributeurs weer voldoende voorraad in huis hebben.

De munthuizen werden overvallen door de plotselinge daling van de zilverkoers, want tegen het einde van het jaar proberen ze normaal gesproken de voorraad van munten af te bouwen om plaats te maken voor de productie van munten met het nieuwe jaar. Oude voorraden worden dan eerst weggewerkt, waardoor er in de laatste weken van het jaar vaak tijdelijke tekorten zijn. Dat zal waarschijnlijk ook dit jaar weer het geval zijn.