• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €56.171 | Zilver: €674

1:00

Zilver vs goud: Hoe ziet de toekomst voor zilver eruit?

Datum 1 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in zilver
Zilver vs goud: Hoe ziet de toekomst voor zilver eruit?

 

Tussen zilver en goud bestaat een complexe relatie. Zilver wordt vaak gezien als het 'poor man's gold' en heeft de laatste tijd moeite om de goudprijs te overtreffen. Dit jaar kende zilver een daling tot €18,93 per ounce en een stijging tot €23,60, terwijl goud een meer gestage groei doormaakte. Ondanks de schommelingen heeft zilver over het algemeen slechter gepresteerd dan goud, wat de vraag oproept waarom dit het geval is.

Goud/zilver verhouding

De ideale goud-zilververhouding wordt gezegd 16:1 te zijn, gebaseerd op hun natuurlijke voorkomen in de aardkorst. Deze verhouding heeft in de loop der tijd echter sterk gefluctueerd en staat nu tussen de 78 en 85. Deze schommelende ratio suggereert een aanzienlijk potentieel voor een prijsstijging van zilver in de nabije toekomst.

Tekorten op de zilvermarkt

Goud is stabieler in crisistijden, terwijl zilver gevoeliger is voor economische schommelingen. Sinds 2011 heeft zilver consistent slechter gepresteerd dan goud, behalve in 2016 en de eerste paar maanden van 2023. Volgens het Silver Institute is er een groot tekort aan zilver, met een recordvraag in 2022. Ondanks dit tekort heeft de zilverprijs niet veel waardering laten zien, wat vragen oproept over de relatie tussen vraag, aanbod en prijs.

Verwacht wordt dat de vraag naar zilver zal toenemen, vooral door het gebruik in zonnepanelen. Er wordt zelfs gesuggereerd dat de ondergrondse zilverreserves slechts tot 2030 of 2035 zouden kunnen duren, wat de behoefte aan nieuwe exploratie onderstreept.

Conclusie

Beleggerssentiment blijft de meest significante invloed op de prijs van zilver. Hoewel de goud/zilver-verhouding en marktdynamiek enkele aanwijzingen bieden, zijn er geen garanties. Prijsbewegingen worden beïnvloed door een veelheid aan factoren zoals macro-economische omstandigheden, industriële vraag en beleggersinteresse. Als deze gunstig samenvallen, dan zou zilver eindelijk uit de schaduw van goud kunnen stappen en op eigen kracht kunnen schitteren.

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren. 

   

 

Auteur: Sanjiv Arole

Bron: Solitaire International