Actuele koersen (kg):
Goud €59.823
Zilver €731
    

Silver Institute: 'Tekort zilvermarkt was in decennia niet zo groot'

Frank KnopersFrank Knopers

 

De wereldwijde vraag naar zilver zal dit jaar 16% hoger uitvallen en uitkomen op 1,21 miljard troy ounce. Daardoor zal de zilvermarkt dit jaar het grootste tekort in decennia hebben, zo concludeert het Silver Institute in een nieuw rapport over de zilvermarkt. De vraag naar zilver zal dit jaar op alle segmenten tot recordhoogte stijgen, zowel de industriële vraag als de vraag naar sieraden en beleggingszilver.

De industriële vraag neemt vooral toe door de almaar toenemende vraag naar zonnepanelen en door toenemend gebruik van zilver in de auto-industrie. Voor de elektronica die in moderne auto's zit is steeds meer zilver nodig, al is deze sector maar een klein gedeelte van de totale zilvermarkt. De totale industriële vraag steeg met 5% naar 539 miljoen troy ounce.

Beleggingszilver

Door alle economische en geopolitieke onzekerheid nam ook de vraag naar beleggingszilver in de vorm van zilveren munten en baren wereldwijd toe. Dit jaar verwacht het Silver Institute dat beleggers in totaal 329 miljoen troy ounce aan zilveren munten en baren zullen kopen. De groei komt opvallend genoeg ook vooral uit India, maar ook in de rest van de wereld neemt de vraag naar fysieke munten en baren toe. De vraag naar zilver in de vorm van ETF's daalde wel in 2022, vooral door de stijgende rente. De totale voorraden van deze beleggingsproducten zullen volgens schattingen van het Silver Institute dit jaar met 110 miljoen troy ounce dalen, waardoor het werkelijke tekort lager uitvalt. In plaats van 194 miljoen troy ounce is het tekort over heel 2022 dan nog 84 miljoen troy ounce.

Verder zagen we een sterke toename in de vraag naar sieraden, vooral in India. In 2020 kochten Indiërs nog veel minder sieraden vanwege de coronapandemie, maar in de tweede helft van dit jaar schroefde India de import flink op en maakte de sector een inhaalslag. De verwachting is dat dit begin volgend jaar nog even zal aanhouden, maar daarna weer zal afvlakken. Wereldwijd steeg de vraag naar zilveren sieraden dit jaar met 29% naar 235 miljoen troy ounce. Daarmee zijn sieraden goed voor ongeveer een kwart van de totale wereldwijde vraag naar zilver.

Meer vraag naar beleggingszilver in 2022 (Bron: Metals Focus)

Meer vraag naar zilveren sieraden en beleggingszilver in 2022 (Bron: Metals Focus)

Vraag naar zilver is dit jaar 194 miljoen troy ounce groter dan het aanbod (Bron: Metals Focus)

Zonnepanelen

De vraag naar zilver voor zonnepanelen laat al jaren een sterke groei zien. In het streven naar meer hernieuwbare energiebronnen wint zonne-energie aan marktaandeel. En hoewel er per paneel steeds minder zilver wordt gebruikt nam het totale productie van panelen afgelopen jaren steeds verder toe. Dit jaar kreeg de markt een extra stimulans door de hoge energieprijzen, waardoor het aantrekkelijker is geworden om zonne-energie op te wekken. Met de huidige stroomprijzen is een investering snel terugverdiend, waardoor producenten van panelen hun productie opschroeven en dus meer zilver moeten inkopen.

Vraag naar zilver voor zonnepanelen blijft toenemen door hogere energieprijzen (Bron: Metals Focus)

Productiekosten dalen

De productiekosten van mijnen zijn in een jaar tijd licht gedaald, omdat hogere kosten voor het delven van zilver voor meer dan 100% gecompenseerd worden door een hogere opbrengst van bijproducten als goud, lood en zink. Veel zilvermijnen halen bij de winning van zilver ook andere metalen naar boven, die ze afgelopen jaar tegen een hogere prijs konden verkopen. De gemiddelde productiekosten van zilvermijnen lag in de eerste helft van dit jaar op $9,72 per troy ounce. Dat betekent dat er bij de huidige zilverprijs van $21,58 nog steeds een aantrekkelijke winstmarge zit op de productie van zilver.

Gemiddelde productiekosten zilvermijnen daalden door hogere opbrengst bijproducten (Bron: Metals Focus)

Lees ook dit artikel: Wie bepaalt de zilverprijs?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Ontvang wekelijks de laatste analyses over de goudmarkt, macro-economie en het financiële systeem.
Frank Knopers
Frank Knopers