Wat kunnen we verwachten van edelmetalen in 2019?


Dit jaar zullen de prijzen van goud en zilver verder stijgen, terwijl de prijzen van platina en palladium waarschijnlijk onder druk blijven staan. Dat schrijft onderzoeksbureau Metals Focus in een nieuw rapport over edelmetalen. De analisten van Metals Focus verwachten dat goud dit jaar zal profiteren van een vlucht naar veilige havens.

Daarbij zal zilver het nog beter doen, omdat de zilvermarkt veel kleiner is dan de goudmarkt. Van platina en palladium heeft Metals Focus dit jaar minder hoge verwachtingen. De fundamentals van platina zijn nog steeds ongunstig, terwijl palladium al zeer hoog gewaardeerd is en dus een kleine correctie kan verwachten.

Goud

Beleggers maken zich zorgen over de groei van de wereldeconomie en zoeken hun toevlucht in veilige havens als staatsobligaties en edelmetalen. Volgens Metals Focus zullen deze zorgen ook in 2019 aanhouden, waardoor de goudprijs verder kan stijgen. Echter is het opwaartse potentieel beperkt, omdat tegelijkertijd ook de dollar zal aansterken. Ook zullen centrale banken mogelijk hun tempo van renteverhogingen verminderen om de financiële markten gerust te stellen. Metals Focus verwacht dat de goudprijs zal stijgen naar het niveau van begin 2013.

Zilver

De zilverprijs is het afgelopen jaar in dollars met ongeveer 10% gedaald. Daarmee deed het edelmetaal het veel slechter dan goud. Dat zien we ook terug in de ratio ten opzichte van goud, want die steeg het afgelopen jaar tot het hoogste niveau sinds 1992. Beleggers toonden minder belangstelling voor zilver en verschillende munthuizen verlaagden hun productie van zilveren munten. De lagere verkoop van beleggingszilver was in 2018 goed voor ongeveer een derde deel van het wereldwijde overschot van 54 miljoen troy ounce.

Dit negatieve sentiment biedt volgens analisten van Metals Focus kansen voor beleggers. Ze verwachten een sterke stijging van de zilverprijs in 2019, omdat zilver zal profiteren van een stijging van de goudprijs. En omdat de zilvermarkt veel kleiner is dan de goudmarkt zou de prijs van het grijze edelmetaal wel eens veel harder kunnen stijgen. Het edelmetaal is nog steeds relatief goedkoop ten opzichte van goud en kan dus een inhaalslag maken.

Platina

De prijs van platina is het afgelopen jaar met ongeveer 10% gedaald. Het edelmetaal staat onder druk door een structureel overschot en een afnemende industriële vraag. Platina wordt voornamelijk gebruikt voor katalysatoren van dieselauto's, die door strengere milieueisen minder populair worden. Op de Europese markt daalde het marktaandeel van dieselauto's in november naar 34%, terwijl dat aandeel begin 2018 nog 40% was. Door een afname in de vraag naar platina was er in 2018 sprake van een overschot van 360.000 troy ounce.

Sinds 2010 zijn de bovengrondse voorraden van platina gestegen van 6,9 naar 8,7 miljoen troy ounce. Door het overschot in de platinamarkt is het opwaartse potentieel voor dit edelmetaal beperkt. Metals Focus verwacht dat platina ook dit jaar minder goed zal presteren dan goud en dat de kans klein is dat de prijs dit jaar boven de $1.000 per troy ounce komt.

Palladium

De fundamentals van palladium zien er volgens Metals Focus een stuk gunstiger uit. Dit edelmetaal wordt vooral toegepast in katalysatoren van benzine-auto's en profiteert van een toegenomen vraag naar dit soort auto's met lagere emissies. De laatste jaren is er een structureel tekort aan palladium, met als gevolg dat de bovengrondse voorraden afnemen. Was er in 2010 nog voor 24 maanden aan beschikbare bovengrondse voorraad, het afgelopen jaar was dat nog maar 15 maanden.

Ondanks de positieve fundamentals verwacht het onderzoeksbureau op korte termijn geen significante prijsstijging. Dat komt omdat de prijs van het edelmetaal vorig jaar al sterk is toegenomen en omdat de vooruitzichten voor de economie verslechteren. Dat laatste kan de autoverkopen onder druk zetten, waarmee ook de vraag naar palladium afneemt. Toch zal er ook dit jaar waarschijnlijk weer een tekort zijn, waardoor de prijs aan het einde van het jaar hoger kan staan.

Voorraden van edelmetalen en prijsontwikkeling (Bron: Metals Focus)