• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

Vraag naar beleggingszilver naar hoogste niveau in zes jaar

Datum 31 dec. 2021   Categorieën Categorieën: Beleggen in zilver
Vraag naar beleggingszilver naar hoogste niveau in zes jaar

 

De wereldwijde vraag naar zilver was dit jaar groter dan 1 miljard troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau in zes jaar. Dat schrijft het Silver Institute in een nieuwe update over de zilvermarkt. Vooral beleggingszilver was populair, want de vraag naar munten en baren steeg met 34% ten opzichte van vorig jaar. Ook zilver-ETF's zagen hun voorraden dit jaar verder stijgen.

Door lage rente en hoge inflatie zoeken meer spaarders en beleggers hun toevlucht in edelmetalen. Door de geschiedenis heen hebben deze twee edelmetalen hun koopkracht namelijk weten te behouden, zeker in tijden van crisis. Ook wij zagen de vraag naar fysiek zilver dit jaar sterk toenemen. Dit jaar verkochten we ruim een miljoen zilveren munten, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Meer vraag naar zilveren munten

Ten opzichte van vorig jaar steeg de wereldwijde vraag naar zilveren munten en baren met 64 miljoen troy ounce naar in totaal 263 miljoen troy ounce. Vooral in de Verenigde Staten nam de vraag toe. Die was voor het eerst in zes jaar weer groter dan 100 miljoen troy ounce. De zilversqueeze van begin dit jaar gaf een extra impuls aan de markt. Veel beleggers kochten toen zilveren munten en baren, waardoor munthuizen wereldwijd hun productie moesten opschalen. Ook zilver-ETF's zagen een toestroom van nieuwe beleggers. De voorraden van deze fondsen stegen dit jaar met 150 miljoen troy ounce. Over de afgelopen drie jaar groeiden de voorraden zelfs met 564 miljoen troy ounce. Wereldwijd beheren deze fondsen nu 1,15 miljard troy ounce zilver, bijna evenveel als het record van 1,21 miljard troy ounce begin februari.

Meer zilver voor elektronica en zonnepanelen

Niet alleen de vraag naar beleggingszilver is dit jaar toegenomen, ook de industriële vraag trok verder aan. Door het vele thuiswerken is er meer vraag naar elektronica, waar vaak zilver in verwerkt zit. Volgens het Silver Institute steeg het industriële gebruik van zilver dit jaar met 7,6% naar 524 miljoen troy. Een groot deel van deze stijging kwam voor rekening van zonnepanelen. Daarvoor werd dit jaar ruim 110 miljoen troy ounce gebruikt, een toename van 13% ten opzichte van vorig jaar.

  Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines