Yael Potjer praat met historicus en schrijver Geerten Waling over de verkiezingen in de Verenigde Staten. In deze voorbeschouwing van de Amerikaanse verkiezingen bespreken we de kandidaten, het kiessysteem, migratie, activisme, Elon Musk, de impact op de geopolitiek en de eenzijdige verslaggeving in de Nederlandse media.
Wie gaat er winnen? Volgens Geerten is de electorale voorsprong van Donald Trump op Harris niet heel indrukwekkend. Hij benadrukt echter dat Harris te weinig concreet is en onvoldoende een inhoudelijk profiel heeft om kiezers van Trump te overtuigen voor haar te stemmen.
Geerten legt uit hoe het Amerikaanse kiessysteem werkt, en legt uit dat het ‘platteland’ relatief meer macht heeft door dit systeem. Volgens Geerten zijn de thema’s migratie en bestaanszekerheid momenteel ook in de VS belangrijk.
Onder de Democraten is de normaal gesproken onvoorwaardelijke Amerikaanse steun aan Israël onderwerp van discussie. Hij zegt dat er een behoorlijk radicale vleugel is in die partij, die van mening is dat Israël de laatste koloniale staat van het Westen is, en opgeheven zou moeten worden. Hij gaat dieper in op de rol van het linkse activisme, vaak aangeduid als ‘woke’, en bespreekt ook de rechtse tegenbeweging.
Trump heeft de steun gekregen van Elon Musk, wat volgens Geerten een geniale zet is. Daarnaast legt Geerten uit waarom het in de VS mogelijk is om te stemmen zonder een ID-kaart te laten zien, en bespreekt hij de impact die dit heeft op het vertrouwen in de verkiezingsuitslag.
Verder bespreken we de impact van de verkiezingen op de geopolitieke conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. Volgens Geerten is het een goed idee als Europa niet langer afhankelijk is van de Amerikaanse militaire bescherming. “We moeten onze eigen boontjes kunnen doppen”
Tot slot bespreken we de eenzijdige verslaggeving van de Amerikaanse verkiezingen in de Nederlandse media.