Rusland koopt goud tegen vaste prijs, wat betekent dat voor de goudmarkt?

Door: Frank Knopers 

De Russische centrale bank gaat opnieuw goud kopen om de binnenlandse goudmarkt te stabiliseren. Tussen 28 maart en 30 juni opent ze haar goudloket, waarbij binnenlandse banken gedurende deze periode goud kunnen aanbieden tegen een vaste prijs van 5.000 roebels per gram. Na deze periode zal de centrale bank het opkoopprogramma evalueren en een nieuwe goudprijs bekendmaken. Met dit aankoopprogramma legt de centrale bank een bodem onder de Russische goudmarkt.

De aankondiging van dit besluit is om verschillende redenen opvallend. In eerste plaats door het wisselende beleid van de centrale bank. Eind februari kondigde ze ook al aan haar goudaankopen te hervatten, maar niet veel later trok ze dat plan weer in. De reden daarvoor was het besluit van het Kremlin om goudbaren btw-vrij te maken. Daardoor steeg de binnenlandse vraag naar beleggingsgoud aanzienlijk. Om de markt niet te verstoren besloot de centrale bank toen een stap terug te doen.

Rusland legt bodem onder de goudprijs?

Het tweede wat opvalt aan deze aankondiging is dat de centrale bank dit keer een prijs heeft vastgesteld en dat ze deze ook openbaar maakt, namelijk 5.000 roebels per gram. Een prijs die voor de komende drie maanden vast staat. Gezien de extreme volatiliteit van zowel goud als de Russische roebel in de voorbije weken is dat een opmerkelijk signaal.

Toen de centrale bank deze maatregel op 25 maart aankondigde stond de goudprijs op ruim 6.000 roebels per gram. Op dat moment bood de centrale bank dus aanzienlijk minder dan de markt, maar door een prijsdaling begin deze week was de marktprijs op 29 maart nog maar 5.290 roebels per gram. Als de goudprijs in dollars verder daalt of als de roebel verder in waarde stijgt, dan kan de marktprijs onder die vaste koers van 5.000 roebels zakken.

Dat zou betekenen dat de centrale bank boven de marktprijs zit en daarmee voor de komende drie maanden in feite een bodem onder de goudprijs heeft gelegd. Russische banken en de goudmijnsector van het land zullen hun goud dan liever aan de centrale bank verkopen dan aan de vrije markt. Of dat ook de bedoeling is, dat blijft onduidelijk. Daarover geeft het persbericht van de centrale bank geen informatie.

Goudprijs in Russische roebels

Wat betekent dit voor de goudmarkt?

De goudmarkt is natuurlijk groter dan Rusland, want het meeste goud wordt nog altijd verhandeld in Londen en New York. Toch is het belangrijk om de ontwikkelingen in Rusland in de gaten te houden, omdat het land de tweede grootste goudproducent ter wereld is. Vorig jaar kwam er 330 ton aan nieuw Russisch goud op de markt, waarvan een groot gedeelte bestemd was voor de export. Veel van dit goud kwam uiteindelijk terecht in Londense goudkluizen, namelijk in de voorraden van diverse goud-ETF's.

Het besluit van de Russische centrale bank om goud te kopen tegen een koers die in de toekomst mogelijk hoger is dan de marktprijs zou tot gevolg kunnen hebben dat de Russische goudexport opdroogt. Het is voor Russische goudmijnen dan interessanter om direct aan de centrale bank te verkopen. Daardoor zal de krapte in de fysieke goudmarkt toenemen. Zeker als de vraag naar het edelmetaal in Westerse economieën zo groot blijft.

Is dit een herwaardering van goud?

De laatste weken horen we verschillende analyses over een mogelijke herwaardering van goud via olie of gas. Rusland zou kunnen besluiten goud in plaats van roebels te accepteren als betaling voor deze strategische grondstoffen, waarbij ze veel meer olie of gas levert als landen in fysiek goud betalen. Door op deze manier een hogere waardering toe te kennen aan goud zou er wereldwijd een run op het edelmetaal ontstaan met een veel hogere goudprijs tot gevolg.

Dit scenario is nog steeds denkbaar en uitvoerbaar, maar op dit moment is daar nog geen sprake van. Wel heeft de Russische regering deze week opnieuw haar standpunt kenbaar gemaakt dat ze vanaf 31 maart gas in roebels wil afrekenen. Willen Europese landen dat niet, dan kan Rusland altijd nog de gouden kaart spelen.

 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.