• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €56.171 | Zilver: €674

1:00

Hoe de BRICS top, Jackson Hole en Chinees vastgoed de markt beïnvloeden

Datum 18 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud
Hoe de BRICS top, Jackson Hole en Chinees vastgoed de markt beïnvloeden

 

Financiële markten zijn wereldwijd sterk in beweging en nu we het einde van augustus naderen, staan er verschillende belangrijke gebeurtenissen op de agenda die grote gevolgen kunnen hebben. Van bijeenkomsten van centrale banken tot economische indicatoren en geopolitieke topontmoetingen, dit is wat beleggers en marktvolgers moeten weten.

De Jackson Hole bijeenkomst

Elk jaar wordt het pittoreske stadje Jackson Hole, Wyoming, het epicentrum van wereldwijde financiële discussies. Dit jaar zullen van 24 tot 26 augustus functionarissen van de Amerikaanse Federal Reserve, samen met hun collega's van de ECB, BoE en BOJ, samenkomen om de toekomst van het monetaire beleid te bespreken. Terwij vorig jaar werd overschaduwd door onzekerheden over renteverhogingen, is de verhaallijn van dit jaar gericht op het evenwicht tussen stabiele economische groei en inflatoire druk.

China's vastgoedsector

De vastgoedmarkt van China, een belangrijke pijler van de economie, vertoont tekenen van spanning. Ondanks noodrenteverlagingen blijft het beleggerssentiment wankel. Met grote spelers zoals Country Garden die bijna in gebreke blijven en China Evergrande die faillissementsbescherming aanvraagt in de VS, kijkt de wereld nauwlettend toe hoe China zijn vastgoeduitdagingen het hoofd biedt.

Wereldwijde zakelijke activiteit

Woensdag zal de wereldmarkt reikhalzend uitkijken naar de publicatie van de flash PMI-indicator voor zakelijke activiteiten in augustus in Amerika. Deze indicator, een betrouwbare graadmeter voor de economische gezondheid, heeft de afgelopen maanden gemengde signalen laten zien. 

BRICS-top: een nieuwe geopolitieke orde?

De BRICS-landen, die enkele van 's werelds meest dynamische economieën vertegenwoordigen, zullen elkaar ontmoeten in Johannesburg op 22 augustus tot en met 24 augusts. Eén van de punten die op de agenda staat is hoe de BRICS kan uitbreiden met verschillende landen die interesse hebben getoond om zich bij dit invloedrijke blok aan te sluiten. Een ander punt dat op de agenda staat is de interne dynamiek verbeteren en het verkleinen van de invloed van het westen, waaronder de macht van de dollar. 

Turkije's monetaire beleid

De centrale bank van Turkije staat op een kruispunt. Met consumentenprijzen die historische hoogtepunten bereiken, zal de rentebeslissing van de bank onder de loep worden genomen. Terwijl Turkije worstelt met een inflatie van twee cijfers, zal de wereld toekijken hoe het zijn monetaire beleid beheert.

Naarmate augustus ten einde loopt, staat de wereldmarkt voor een reeks belangrijke gebeurtenissen. Van beslissingen van centrale banken tot de vorming van een nieuw geopolitiek blok. Dit tezamen kan er voor zorgen dat de volitaliteit toeneemt op de markt. Een situatie waarin goud weer kan floreren doordat dit gebaat gaat bij zowel geopolitieke als monetaire onrust. De komende week belooft veelbelovend te zijn.

 

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren. 

Auteur: Dhara Ranasinghe

Bron: Reuters