India heeft in september de helft minder goud geïmporteerd dan een maand eerder, zo schrijft Bloomberg op basis van twee bronnen binnen het Indiase ministerie van Financiën die niet bij naam genoemd willen worden. De import kwam de afgelopen maand uit op 67 ton goud, tegenover een volume van 141 ton in de maand augustus.

De daling was te verwachten, want de import was in augustus al veel hoger dan normaal. Importeurs profiteerden van de relatief lage goudkoers en hebben daarom in deze maand al veel voorraad aangelegd voor het trouwseizoen en de festivals die binnenkort weer op de Indiase kalender staan. In september was de goudprijs alweer 7% hoger dan het dieptepunt van juli en dat verklaart volgens Bloomberg waarom er de afgelopen maand minder goud geïmporteerd werd.

Indiërs kopen in verhouding tot hun inkomen veel goud, maar ze zijn erg prijsbewust. In juli kochten zij veel goud, waardoor leveranciers hun voorraden moesten aanvullen. Nu de prijs weer wat hoger staat daalt de vraag en hoeft er minder goud uit het buitenland te komen.

Voorraad

“De meeste juweliers hebben al voorraad aangelegd en dat is de reden waarom ze niet meer zo agressief kopen. Wereldwijd laat de goudprijs weinig richting zien zo lang er geen duidelijkheid is over het rentebesluit in de VS. Men wil nog geen positie innemen zolang die onzekerheid boven de markt hangt”, zo verklaarde grondstoffenexpert Harish Galipelli van Inditrade Derivatives & Commodities Ltd tegenover Bloomberg.

Traditioneel bereikt de vraag naar goud in India een piek in het vierde kwartaal, omdat het edelmetaal vaak cadeau wordt gegeven bij festivals en bruiloften. En het vierde kwartaal is het seizoen waarin deze het vaakst voorkomen. Volgens Bachhraj Bamalwa van de All India Gems & Jewellery Trade Federation kan de binnenlandse vraag naar goud in het vierde kwartaal van dit jaar het hoogste niveau bereiken sinds 2012.