India breidt goudvoorraad verder uit

 

De centrale bank van India heeft in februari 11,2 ton goud aan haar reserves toegevoegd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. Daarmee beschikt het land nu over een goudvoorraad van in totaal 687,8 ton, omgerekend 6,6% van de totale reserves van de centrale bank. De centrale bank voegt de laatste jaren structureel edelmetaal aan haar reserves toe. Sinds augustus 2018 heeft het land al meer dan honderd ton gekocht ter diversificatie van de reserves.

India kocht in 2009 maar liefst 200 ton goud van het IMF. Daarna bleef het jarenlang stil, maar de laatste jaren is de Indiase centrale bank weer actief op de goudmarkt. Onderstaande grafiek laat de stijging van de goudvoorraad zien, zowel in gewicht (blauwe lijn) als in marktwaarde (gele lijn). Door de stijging van de goudkoers is de totale waarde van de goudreserve de afgelopen twintig jaar flink toegenomen. De goudvoorraad van het land is nu bijna $40 miljard waard, tegenover ongeveer $4 miljard aan het begin van de eeuw.

Centrale banken houden een goudvoorraad aan als ultieme reserve, omdat het edelmetaal geen tegenpartijrisico kent. Ook kan het worden gebruikt om na een crisis een nieuw monetair systeem op te bouwen. De laatste jaren profiteerden centrale banken vooral van de waardestijging van het edelmetaal. Vorig jaar steeg de goudprijs in dollars nog met bijna 25% als gevolg van de coronacrisis en een vlucht van vermogen naar veilige havens.

India voegt steeds meer goud aan reserves toe (Bron: World Gold Council)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines