Ierland voegt opnieuw goud aan reserves toe

 

De centrale bank van Ierland heeft in november voor €78 miljoen aan goud gekocht, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de centrale bank. Omgerekend naar de goudprijs van dat moment gaat het om een aankoop van iets meer dan 1,5 ton goud. Dat betekent dat het land haar goudvoorraad in drie maanden tijd met ongeveer 60% heeft uitgebreid.

In september begon de centrale bank van Ierland voor het eerst in 2009 weer goud te kopen. Een officiële verklaring bleef uit, maar het past wel binnen de trend van de laatste jaren. Steeds meer landen kopen goud als vorm van diversificatie. Het edelmetaal heeft een lage correlatie met andere beleggingen en behoudt op lange termijn haar koopkracht. Ook heeft een goudreserve als voordeel dat het geen tegenpartij risico en dus ook geen politiek risico kent.

De goudvoorraad van Ierland is met minder dan 4% van de totale reserves relatief laag in vergelijking met andere landen van de muntunie. Bovendien is dat percentage de laatste jaren gedaald, omdat Ierland meer vreemde valuta aan haar reserves toevoegde. De totale goudvoorraad van Ierland vertegenwoordigt een waarde van bijna €450 miljoen. Dat is omgerekend ongeveer 9 ton.

Goudvoorraad Ierland

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines