Handelsoorlog zet goudprijs hoger


Een nieuw hoofdstuk in de handelsoorlog zet de beurzen onder druk en helpt de goudprijs omhoog. Deze week richtte de Amerikaanse president Trump zijn pijlen op buurland Mexico, door nieuwe importheffingen aan te kondigen. Met ingang van 10 juni zal de VS een importheffing van 5% op alle goederen uit Mexico hanteren, een tarief dat daarna verder verhoogd zal worden tot maximaal 25%.

Trump verhoogt met deze importheffingen de druk op Mexico om de stroom van illegale migranten aan te pakken. Het is het zoveelste voorbeeld van een politiek probleem dat president Trump met economische sancties probeert op te lossen. Zo legde Trump ook al sancties op aan Rusland, Venezuela en Iran voor anders dan economische redenen.

Handelsoorlog maakt beleggers nerveus

De handelsoorlog die begon tussen de Verenigde Staten en China lijkt nu verder uit te waaien naar andere landen. Niet alleen Mexico moet het ontgelden, ook Europese landen vrezen voor importheffingen. Trump wil zijn eigen industrie beschermen en doet dat door producten uit het buitenland duurder te maken.

Het gevaar van een handelsoorlog is dat een klein probleem snel kan escaleren tot een groot conflict, met economische schade tot gevolg. Een voorbeeld daarvan is de Chinese elektronicafabrikant Huawei, dat geen toegang meer krijgt tot bepaalde software van Amerikaanse bedrijven. Daardoor worden de producten van deze fabrikant minder interessant voor consumenten in de rest van de wereld.

De voortdurende dreigementen van Trump hebben ook hun weerslag op de financiële markten. Wereldwijd gingen de beurzen de afgelopen weken naar beneden, waarbij op vrijdag in de Verenigde Staten een daling van bijna 1,5% genoteerd werd.

Goudprijs hoger, olieprijs daalt

Door de dreiging van een escalerend handelsconflict daalde ook de olieprijs. De prijs van een vat Brent zakte met 3,6% naar $64,47, terwijl de Amerikaanse WTI met 5,5% in prijs daalde tot $53,50 per vat.

Ondertussen ging de goudprijs juist omhoog. Het edelmetaal profiteerde van een vlucht naar veiligheid en steeg deze week met 1,7% naar €37.547 per kilo en €1.167,86 per troy ounce. In euro's is dat het hoogste niveau in meer dan twee maanden.