Goudprijs hoger na correctie aandelenmarkt


De plotselinge correctie op de Amerikaanse aandelenmarkt zorgde deze week voor een opleving van de goudprijs. Terwijl de Dow Jones index in twee dagen tijd met meer dan 5% onderuit ging steeg de prijs van het edelmetaal naar het hoogste niveau in twee maanden. De prijs van een troy ounce goud stond maandag nog op $1.184 per troy ounce, maar vrijdag werd er voor hetzelfde gewicht ongeveer $1.220 neergeteld. In dollars gemeten is dat een stijging van 3%, terwijl de prijs in euro's deze week met ongeveer 2,3% gestegen is.

De stijging van de goudprijs is een reactie op de toegenomen onzekerheid op de financiële markten. Beleggers maken zich zorgen over een snel stijgende rente en een mogelijke escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Er was geen directe aanwijzing waarom de aandelenmarkten zo hard onderuit gingen. De Dow Jones en S&P 500 verloren in twee handelsdagen in totaal ruim 5% van hun waarde. Ook elders in de wereld gingen de beurzen onderuit, vooral in de opkomende economieën in Azië.

Goud profiteert van daling aandelenkoersen

Correctie aandelenmarkt

De correctie op de Amerikaanse aandelenmarkt was de zwaarste in acht maanden tijd, want in februari werden beleggers ook al opgeschrikt door een plotselinge koersdaling. Of deze correctie een voorbode is voor een verdere koersdaling, dat valt niet te voorspellen. Wel zien we dat meer beleggers hun toevlucht zoeken in veilige havens, waaronder edelmetalen als goud en zilver.

De afgelopen jaren hebben aandelen een uitstekend rendement laten zien, maar door de stijgende rente zullen deze meer concurrentie krijgen van obligaties. Met een rente van 3,2% op Amerikaanse 10-jaars Treasuries en een rente van 2,8% op schuldpapier met een looptijd van twee jaar beginnen obligaties weer een aantrekkelijk alternatief te worden voor aandelen.

Stijgende rente

Historisch gezien is een stijging van de rente ongunstig voor goud en zilver, omdat edelmetalen geen inkomsten opleveren in de vorm van rente of dividend. Maar de laatste jaren lijkt die theorie niet op te gaan, want op de laatste drie renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank volgde een stijging van de goudprijs.

Een mogelijke verklaring daarvoor is dat een hogere rente het herstel van de wereldeconomie onder druk kan zetten, want de economische groei van de afgelopen jaren was voor een belangrijk deel te danken aan het feit dat lenen zo goedkoop was. Nu centrale banken de geldkraan weer dichtdraaien kan de groei van de wereldeconomie vertragen.

Centrale banken draaien geldkraan weer dicht (Bron: Incrementum)