Drie redenen waarom de goudkoers verder kan stijgen

De goudkoers is de afgelopen weken flink opgelopen en bereikte begin deze week zelfs een record van €50.000 per kilo. Inmiddels is de prijs weer wat gedaald, maar de onrust op de financiële markten is nog niet weg. Zo gingen de aandelenmarkten donderdag en vrijdag opnieuw hard onderuit, terwijl de olieprijs maar blijft dalen. Wat betekent dit op lange termijn voor goud? In dit artikel bespreken we drie argumenten waarom de goudkoers nog verder zou kunnen stijgen.

Meeste beleggers hebben geen goud

De goudvoorraden van ETF's zijn al 25 dagen op rij gestegen en bereikten deze week een record van 2.624,7 ton. Beleggers breiden hun positie in het edelmetaal verder uit, maar het gaat nog altijd maar om een fractie van het totale vermogen. Met $140 miljard aan goud zijn deze ETF's in verhouding tot de totale markt nog steeds relatief klein. Zo heeft minder dan tien procent van alle beleggers goud in de portefeuille.

In de totale mix van alle beleggingsportefeuilles vertegenwoordigt het edelmetaal een aandeel van minder dan 2%. Zou dat aandeel stijgen naar 5%, wat vanuit het oogpunt van risicospreiding goed te verantwoorden is, dan heeft dat een grote impact op de goudmarkt. Dit kan de goudkoers verder doen stijgen.

Goudfondsen vertegenwoordigen slechts een klein aandeel in de totale markt van ETF's (Bron: Bloomberg)

Kans op recessie neemt toe

De verspreiding van het coronavirus heeft grote gevolgen voor de wereldeconomie. In China ligt een deel van de productie stil, wat gevolgen heeft voor bedrijven elders in de wereld. Niet alleen komen veel producten uit China, ook is het een belangrijke afzetmarkt geworden. Daardoor krijgen ook bedrijven elders in de wereld te maken met vraaguitval en leveringsproblemen. Maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan gooien wereldwijde productieketens overhoop, productieketens die de afgelopen decennia steeds complexer zijn geworden.

Oxford Economics verwacht dat het wereldwijde bbp dit jaar $1,1 biljoen lager uitvalt door het coronavirus. Komt er een recessie, dan is dat historisch gezien gunstig voor goud. In periodes dat de aandelenmarkt daalt weet goud uiteindelijk vaak een positief rendement te behalen. Ook in 2008, toen de prijs van het edelmetaal in eerste instantie nog daalde. "Met de uitbraak van het coronavirus neemt de vrees voor een nieuwe recessie weer toe. Het is noemenswaardig om te vermelden dat goud een veerkrachtige ballast is gebleken in de laatste drie recessies", zo verklaarde Chris Dhanraj van BlockRock tegenover Bloomberg.

Goud blijkt per saldo een goede hedge in tijden van crisis (Bron: Bloomberg)

Momentum is positief

De goudkoers is de afgelopen weken bijna in een rechte lijn gestegen. De relative strength index (RSI) kwam daarmee boven de 70, een waarde die suggereert dat de prijs van het edelmetaal te hard is gestegen. Dit suggereert dat de goudkoers weer gaat dalen. Toch is deze indicator voor goud de laatste jaren niet altijd even betrouwbaar gebleken. De afgelopen vijf jaar is het edelmetaal meerdere keren in 'overbought' positie geweest, maar dat leidde lang niet altijd tot een correctie. Integendeel, bij een relative strength index van 85 of meer bleef de goudkoers vaak ook nog stijgen.

Natuurlijk is er altijd het risico van een vlucht naar liquiditeit, waarbij beleggers zelfs goud verkopen. Dat gebeurde bijvoorbeeld na de val van Lehman Brothers in 2008, toen de goudkoers samen met de aandelenkoersen omlaag ging. Dat zou nu ook kunnen gebeuren, maar na de crisis van 2008 kwam goud daar uiteindelijk sterker uit.

Goud blijkt minder gevoelig voor de relative strength index (Bron: Bloomberg)

Disclaimer: Holland Gold geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.