De online retailer Overstock.com heeft voor $10 miljoen aan gouden en zilveren munten ingekocht als verzekering tegen financiële rampspoed, zo bericht de Financial Times. Volgens directeur Jonathan Johnson wordt het edelmetaal buiten het banksysteem bewaard voor het geval het elektronische betalingsverkeer faalt. In dat geval kan het bedrijf haar voorraad gouden en zilveren munten aanspreken om het personeel uit te betalen.

De directeur van het bedrijf houdt serieus rekening met een complete meltdown van de Amerikaanse economie. Naast gouden en zilveren munten houdt Johnson namelijk ook een grote voorraad ingevroren eten aan voor haar personeel en hun naasten.

Banken gesloten

“We denken dat er een redelijke kans is dat er een 'banking holiday' komt die twee dagen, twee weken of misschien nog wel langer kan duren en wij willen ons daarop voorbereiden zodat we kunnen blijven werken tijdens een dergelijke crisis”, aldus Johnson. De online retailer accepteert ook al betalingen in bitcoins, zodat klanten ook producten kunnen blijven bestellen als de banken inderdaad voor een langere tijd gesloten blijven.

De voorraad fysiek goud en zilver die het bedrijf aanhoudt vertegenwoordigt ongeveer tien procent van al haar liquide middelen. Het edelmetaal is al aangeschaft toen het QE programma van de Federal Reserve nog in volle gang was, maar ook nu de Amerikaanse centrale bank hint op een renteverhoging wijkt het management niet af van haar strategie om fysiek edelmetaal achter de hand te houden.

Goud als wettig betaalmiddel

Jonathan Johnson is in de race om gouverneur te worden van de Amerikaanse staat Utah. Hij wil dat goud en zilver in deze staat weer geaccepteerd wordt als wettig betaalmiddel. Afgelopen maand onthulde hij dat zijn bedrijf een voorraad gouden en zilveren munten bewaart als crisismaatregel.