ABN Amro verwacht stijging goudprijs in 2019

De ABN Amro verwacht dat de goudprijs de komende twee jaar zal stijgen, omdat het edelmetaal zal profiteren van een zwakkere dollar en toenemende vraag vanuit China. In een nieuw rapport spreekt analiste Georgette Boele haar verwachting uit dat de Chinese yuan zal stijgen, waardoor de koopkracht van de bevolking daar zal toenemen. Dat zal een impuls geven aan de goudprijs, omdat China de belangrijkste afzetmarkt is voor het edelmetaal.

Boele merkt op dat er de laatste jaren een sterke correlatie bestaat tussen de Chinese yuan en de goudprijs. Een waardedaling van de yuan tegenover de dollar wordt dollar beleggers gezien als een teken van zwakte van de Chinese economie. Sinds april is de yuan met 105 in waarde gedaald, waardoor ook de goudprijs onder druk kwam te staan. Boele verwacht dat de Chinese centrale bank en de regering de yuan vanaf het huidige niveau zullen ondersteunen, waardoor het sentiment onder Chinese beleggers zal verbeteren en de belangstelling voor goud kopen zal toenemen.

Sterke correlatie goudprijs en Chinese yuan (Bron: ABN Amro)

Zwakkere dollar

De analisten van ABN Amro zijn van mening dat zowel de Amerikaanse dollar als de 10-jaars rente hun piek bereikt hebben en dat ook de economische groei zal afzwakken. Voor de komende twee jaar voorziet de bank een daling van de 2-jaars en 10-jaars rente, ondanks een verwachte renteverhoging in december 2018 en in de eerste helft van 2019. Door een oplopende inflatie zal de reële rente de komende twee jaar onder druk komen te staan, waardoor de dollar zal verzwakken. Daardoor mogen we volgens de ABN een stijging van de goudprijs verwachten.

Naast een zwakkere dollar en de sterkere yuan ziet de bank nog een derde reden om positief te zijn over het edelmetaal. De laatste cijfers van de futuresmarkt laten zien dat speculanten een neutrale positie hebben ten aanzien van de goudprijs. Begint de goudprijs eenmaal te stijgen, dan zullen speculanten met een shortpositie deze willen afdekken, wat de prijs van goud verder kan aanjagen. Zeker als de goudprijs boven het 200-daags gemiddelde van $1.260 per troy ounce komt zal dit een positief effect hebben op de prijs.

Speculanten verwachten nog geen stijging goudprijs (Bron: ABN Amro)

Hogere goudprijs

In het nieuwe rapport geeft de ABN Amro voor goud een koersdoel van $1.400 per troy ounce voor eind 2019 en $1.500 voor eind 2020. Opvallend is dat de bank erg positief is over zilver. Ze verwachten voor dit edelmetaal een prijsstijging naar $18 eind volgend jaar en $20 eind 2020. De bank verwacht dat platina de komende jaren zal herstellen, terwijl palladium juist wat terrein prijs zal geven. Hieronder ziet u alle koersdoelen voor de verschillende edelmetalen.

Koersdoelen voor goud, zilver, platina en palladium (Bron: ABN Amro)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines