Weinig muntenhuizen hebben een zo’n rijke geschiedenis als The Royal Mint uit Groot-Brittannië. Meer dan 1100 jaar geleden begonnen diverse (edel)smeden met het slaan van munten. Een van de smederijen groeide uit tot een van de meest gerenommeerde muntenhuizen ter wereld. In de 9de eeuw, tijdens de heerschappij van Alfred de Grote, sloeg men munten met de Latijnse naam voor “London”: LVNDONIA. Sindsdien heeft The Royal Mint de eer munten te mogen slaan voor alle opeenvolgende monarchen. In 1279 werden diverse muntenhuizen samengebracht in de wereldberoemde Tower of London. De meest bekende “Master of Mint” ofwel muntmeester was de natuurkundige Isaac Newton die van 1699 tot 1727 de leiding had. Onder zijn systematisch en doortastend beleid werd een enorme klus geklaard om alle bestaande zilveren munten opnieuw te slaan en uit te geven.
Eind 18de eeuw werd The Royal Mint te groot voor de Tower of London en werd een nieuwe locatie ingericht op Little Tower Hill. Deze locatie werd voorzien van de nieuwste stoommachines. Tegen het einde van de 19de eeuw werd er een voor die tijd spectaculaire 100 miljoen munten per jaar geslagen. In 1968 vond een laatste verhuizing plaats. The Royal Mint verhuisde naar de plaats Llantrisant in zuid Wales, ter voorbereiding van de overschakeling naar het decimale systeem. Een enorme klus die een gigantische organisatie vroeg. In 1975 werden de laatste munten geslagen op Tower Hill. Mocht u nieuwsgierig zijn naar meer informatie over deze bijzondere historie, is het ook mogelijk The Royal Mint Museum te bezoeken, in de buurt van Cardiff (Wales).
The Royal Mint produceert enkele prachtige en iconische beleggingsmunten. Zowel de gouden als zilveren Britannia serie als de zilveren Tudor Royal Beasts reeks wordt gekenmerkt door de prachtige afwerking en details. De productietechnieken van The Royal Mint behoren tot de meest geavanceerde ter wereld, en maken haar munten tot de veiligste op de markt. Sinds 2021 worden bijzondere veiligheidskenmerken op de gouden en zilveren Britannia troy ounce munten gegraveerd met behulp van lasertechnologie. Deze veiligheidskenmerken zijn zichtbaar in de achtergrond achter het portret van de monarch en achter de figuren van Britannia of Tudor Beasts.
The Royal Mint slaat sinds 1997 de 1 troy ounce zilveren Britannia beleggingsmunt. Daarnaast worden er jaarlijks nieuwe edities uitgegeven van de 2 troy ounce en 10 troy ounce zilveren Queen’s Beasts collectie (2016 tot 2021) en haar opvolger de Tudor Beasts (2022 tot nu). Beide collecties worden geslagen van puur zilver met zuiverheid van 999,9/1000. Zowel de Britannia, Queen’s Beasts als Tudor Beasts zijn gemaakt met de meest vooraanstaande technologie en tonen een enorm hoge mate van detail. In de zilveren 1 troy ounce Britannia munt zijn sinds 2021 een paar indrukwekkende veiligheidskenmerken aangebracht. Zo is op de muntzijde links onder de beschermgodin Britannia een hologram gegrafeerd. Afhankelijk van de hoek waaronder de munt bekeken wordt, is een slot of een drietand zichtbaar. Daarnaast is op de achtergrond een complex raster gemaakt, waardoor het lijkt alsof er zich bewegende golven achter de figuur bevinden. Deze golven verwijzen naar de maritieme geschiedenis van de UK. Aan de kopzijde van de munt zien we het portret van Koning Charles of Koningin Elizabeth met een even complex patroon op de achtergrond.
De Queen’s Beast collectie is tussen 2016 en 2021 uitgegeven met soms meerdere keren per jaar nieuwe edities. De collectie toont steeds een van de tien heroïsche Queens Beasts standbeelden die bij de kroning van Koningin Elizabeth II in 1953 stonden. Ieder dier draagt een wapenschild en verwijst naar de adellijke families die aan het koningshuis verbonden zijn in haar lange geschiedenis. De serie 2 en 10 troy ounce zilveren munten is opgevolgd met de Tudor Beasts series ontworpen door David Lawrence. De Tudor Beasts zijn ontleend aan de standbeelden die de brug kronen van Hampton Court Palace. De standbeelden staan symbool voor de eenheid en koninklijke afkomst van Henry de VIII en Jane Seymour. Aan de kopzijde van de munt treffen we bij alle zilveren troy ounce munten van The Royal Mint vanzelfsprekend het portret van de Britse monarch, Elizabeth II of Charles.
De zilveren Britannia beleggingsmunt van 1 troy ounce is sinds 2021 voorzien van diverse minutieuze veiligheidskenmerken. Deze bijzondere beleggingsmunt kent echter een geschiedenis van prachtige vormgeving en hoge standaard sinds de eerste uitgave in 1987. Munten van The Royal Mint garanderen niet alleen een prachtig ontwerp, maar ook de optimale veiligheid.
Hetzelfde geldt voor de complexe en prachtige ontwerpen van de Queen’s Beasts en Tudor Beasts collecties. Deze munten zijn interessant voor verzamelaars en beleggers. Voor beleggers omdat de munten in 2 en 10 troy ounce zilveren munten verkrijgbaar zijn en ook deze grotere gewichten vrijgesteld zijn van btw, in tegenstelling tot zilver baren. Voor verzamelaars omwille van de prachtige designs waarbij jaarlijks nieuwe edities van verschijnen.
Van uitzonderlijke kwaliteit en waarde zijn de Queen’s Beast en huidige Tudor Beast collectie. Jaarlijks worden nieuwe Tudor Beast munten uitgegeven met steeds weer nieuwe ontwerpen in gewichten 2 en 10 troy ounce zilver. De Queen’s Beasts collectie liep van 2016 tot 2021, en wij bieden hiervan munten aan die eerder in omloop zijn geweest.
Wilt u uw Britannia munten verkopen op de lange termijn? Holland Gold biedt een terugkoopgarantie op alle gouden munten die u bij ons koopt. Heeft u de zilveren munten niet bij ons gekocht? Ook deze zilveren munten kopen wij in.
Holland Gold Safe faciliteert verzekerde opslag in Nederland voor Britannia munten en de speciale collecties van The Royal Mint. Opslag in Nederland gebeurt in kluizen die aan de hoogste veiligheidseisen voldoen. Uw gouden en zilveren Britannia’s die bij ons in opslag zijn kunt u op ieder moment aan ons verkopen of op afspraak komen afhalen bij een van onze kantoren.
Een groot voordeel ten opzichte van opslag van zilverbaren, is dat u gemakkelijk per munt kunt verkopen, waardoor u in kleinere porties uw edelmetalen weer te gelden kunt maken.
In tegenstelling tot goud is de keuze voor baren of munten bij zilver belangrijker vanwege de btw. Zilver is namelijk een industrieel metaal in tegenstelling tot goud wat wordt gecategoriseerd als een monetair metaal. Hierdoor wordt er bij zilverbaren 21% btw gerekend. Zoals ook voor alle andere “witte” edelmetalen als platina, palladium en rhodium. Voor particulieren is het daarom beter om zilveren munten aan te kopen: zilveren munten vallen in Nederland onder de margeregeling. Bij de margeregeling berekent de handelaar de btw niet over de omzet, maar over het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs van de goederen: de (winst)marge. Hierdoor wordt er bij zilveren munten een stuk minder btw betaald. Alleen voor zakelijke klanten kan het interessant zijn om zilverbaren te kopen omdat zij in sommige gevalle de btw kunnen terugvragen.
Het meest voordelig voor zowel particulieren als zakelijke klanten is om zilverbaren of platina baren aan te kopen in combinatie met opslag buiten de EU, zoals in Zwitserland of Singapore. Doordat deze baren in een douanedepot liggen wordt er geen belasting over geheven. Deze baren zijn dus btw-vrij!
Lees meer in de Startersgids – Wat koop ik?
Vanaf 2025 wordt in Nederland 21% btw gerekend op de verkoop van nieuwe zilveren munten, omdat de Europese btw-regels worden geharmoniseerd. De huidige margeregeling vervalt voor nieuwe munten, maar bestaande munten (van vóór 2025) blijven onder de margeregeling vallen, wat deze voordeliger maakt dan nieuwe jaartallen. Zilverbaren in Nederland zijn belast met 21% btw, maar zilverbaren opgeslagen in Zwitserland en Singapore via Holland Gold Safe zijn btw-vrij.
Bekijk hier alle zilverbaren zonder btw die u kunt aanschaffen.
Ja, zilver kan verkleuren. Dit verkleuringsproces heet oxideren, dit is een natuurlijk proces voor zilver. Het oxideren is een chemische reactie welke plaatsvindt wanneer zilver in aanraking komt met bijvoorbeeld lucht of handen. Hierdoor wordt het zilver zwart of melkachtig van kleur. Om het uiterlijk van zilver zo goed mogelijk in stand te houden raden wij aan om het edelmetaal niet aan te raken met blote handen en te bewaren op een droge, donkere en veilige plek. Een verkleuring heeft geen invloed op de waarde van zilveren munten of zilverbaren.
Edelmetaal is niet alleen voor particulieren interessant. Steeds vaker kiezen ondernemers of zakelijke investeerders voor een belegging in goud en zilver. Zij kopen goud en zilver op naam van een zakelijke entiteit zoals bijvoorbeeld een besloten vennootschap.
Lees hier meer over de voordelen van zakelijk edelmetaal kopen.
Nee, zilverbaren worden nooit geleverd met een certificaat van echtheid.