Door de economische crisis moet Venezuela een deel van haar goud verpanden, zo schrijft Reuters. Het land heeft nog maar $15,4 miljard aan valutareserves achter de hand, waarvan ongeveer 64% bestaat uit goudbaren. Om deze reserves beschikbaar te maken zal de centrale bank van Venezuela nog dit jaar een goudswap afsluiten met Deutsche Bank.

De goudswap houdt in dat Venezuela voor een bepaalde periode een deel van haar goudreserve met Deutsche Bank ruil voor dollars. Het is nog niet bekend om hoeveel goud het gaat, de Deutsche Bank en de centrale bank van Venezuela waren vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Als Venezuela aan het einde van de looptijd onvoldoende dollars heeft om de swap af te wikkelen zal Deutsche Bank beslag leggen op (een deel van) het goud. Volgens beleggers is die kans redelijk groot, want uit de handel in credit default swaps valt af te leiden dat 78% van de handelaren verwacht dat Venezuela volgend jaar in default gaat. In dat geval moet het land mogelijk goud verkopen.

Goudswaps

Verschillende bronnen verklaarden tegenover Reuters dat Venezuela de afgelopen jaren vaker dit soort goudswaps heeft uitgevoerd, met looptijden uiteenlopend van een week tot een jaar. De centrale bank zou in het verleden ook goudswaps hebben uitgevoerd met de Bank for international Settlements (BIS). Maar die zouden daar het afgelopen jaar mee gestopt zijn, naar verluid omdat ze de swaps te riskant vonden.

Onder het bewind van de inmiddels overleden Hugo Chavez werden de valutareserves van de centrale bank gebruikt om goud te kopen en sociale programma’s te financieren. Ook werd onder zijn regering een groot deel van de goudvoorraad teruggehaald uit Londen.

In Londen was het goud gemakkelijk verhandelbaar, maar Chavez wilde het edelmetaal graag weer in eigen land onderbrengen. Dat maakt het nu een stuk lastiger om goudswaps op te zetten, want daarvoor moet het goud weer uit het land gehaald worden.

Hyperinflatie

Venezuela is door een combinatie van mismanagement van de socialistische regering en een dalende olieprijs ernstig in de problemen gekomen. Het land heeft een groot tekort aan dollars een de waarde van de eigen munt daalt in een recordtempo. Deze week heeft Venezuela zelfs vliegtuigen vol bankbiljetten laten invliegen om aan de vraag naar contant geld te kunnen voldoen. Het IMF becijfert de inflatie in Venezuela voor dit jaar op 720%.