De centrale bank van Oostenrijk gaat de komende vijf jaar in totaal 140 ton goud weghalen uit Londen, zo bericht de Guardian. Daarmee geeft de centrale bank gehoor aan het advies van de Oostenrijkse toezichthouder, die eerder al een waarschuwing had gegeven voor het feit dat de centrale bank het meeste goud in het buitenland bewaart.

De centrale bank van Oostenrijk beschikt over een totale goudvoorraad van 280 ton met een waarde van €9,75 miljard, waarvan 80% in Londen bewaard wordt.  Dat percentage zal de komende vijf jaar stapsgewijs worden teruggebracht naar 30%, ten gunste van de goudvoorraad in Oostenrijk en haar buurland Zwitserland. Over vijf jaar moet 20% van de goudreserve in Zwitserland liggen en 50% in de kluizen van de Oostenrijkse centrale bank.

'Risicovol locatiebeleid'

De toezichthouder schreef in februari in haar rapport over de goudvoorraad van Oostenrijk dat het te risicovol was om een groot deel in het buitenland aan te houden. De centrale bank verdedigde haar locatiebeleid tot die tijd nog door in te brengen dat het goud in Londen gemakkelijker verhandeld kan worden dan in Oostenrijk. Een opmerkelijk standpunt, omdat de Oostenrijkse centrale bank al sinds 2007 geen goud meer verkocht heeft en vorig jaar mei haar opnieuw haarhandtekening zette onder het vierde Central Bank Gold Agreement.

Het transport van goud uit de kluizen in Londen richting de centrale bank van Oostenrijk zal waarschijnlijk worden verzorgd door Brink's, G4S, Malca-Amit of VIA-MAT, de vier grootste namen in de opslag van edelmetalen. Waarschijnlijk zal het transport in pakketten van 5 ton worden overgevlogen naar Oostenrijk en Zwitserland. De Oostenrijkse centrale bank bevestigde dat ze in de zomer begint met de repatriëring van het goud. In totaal wordt er 92,4 ton overgebracht naar Oostenrijk en nog eens 47,6 ton naar Zwitserland.

Centrale banken halen goud terug

Oostenrijk volgt het voorbeeld van Duitsland en Nederland, die vorig jaar ook al een deel van hun goudvoorraad terugbrachten naar eigen land. Ook in Zwitserland was er een roep om goud terug te halen uit het buitenland, maar dat initiatief kreeg geen steun van de meerderheid van de bevolking.