Meerderheid Duitse banken hanteert al negatieve rente

Meer dan de helft van alle banken in Duitsland brengt al negatieve rente in rekening voor grote bedrijven, terwijl bijna een kwart dat ook doet voor particulieren. Dat schrijft de Bundesbank in haar nieuwste maandrapportage. De centrale bank hield eind september een rondvraag onder 220 banken, twee weken na de renteverlaging van de ECB. Die verlaagde halverwege september de depositorente naar -0,5%, waardoor banken nog meer geld betalen over overtollige reserves.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat 58% van de banken al negatieve rente hanteert voor grote bedrijven. Voor consumenten ligt dat aandeel met 23% een stuk lager, zoals de grafiek hiernaast laat zien. Verschillende banken zijn al in gesprek met hun meest vermogende klanten, omdat negatieve rente een grote kostenpost dreigt te worden. Onder andere Deutsche Bank en Commerzbank zijn dat van plan. De Berliner Volksbank gaat nog een stap verder door de grens voor negatieve rente te verlagen tot spaartegoeden vanaf €100.000.

Negatieve rente zet banken onder druk

De ECB versoepelde in september haar rentebeleid, door een deel van de overtollige reserves vrij te stellen van negatieve depositorente. Banken zijn daardoor minder geld kwijt aan het stallen van reserves, maar niet iedere bank profiteert daar evenveel van. Vooral de Duitse spaarbanken staan onder druk, omdat hun verdienmodel door het beleid van de ECB fundamenteel wordt aangetast. Zij moeten de rekening doorschuiven naar klanten, maar zijn terughoudend vanwege de negatieve publiciteit.

De winstgevendheid van banken staat niet alleen onder druk door negatieve rente, maar ook door gebrek aan innovatie en efficiëntie. Volgens de vice-president van de ECB, Luis de Guindos, moeten Europese banken meer doen aan kostenbesparing. Het rendement op eigen vermogen zakte afgelopen zomer onder de 6%. Daarmee doet de Europese bankensector het beduidend slechter dan de Amerikaanse.

Geld lenen met negatieve rente?

Misschien vraagt u zich af of die negatieve rente ook wordt doorberekend als u geld wilt lenen van de bank. Ook die mogelijkheid valt niet meer uit te sluiten, want de Duitse staatsbank KfW is wettelijk verplicht het rentevoordeel door te geven aan haar klanten. Gaat de rente in de toekomst verder omlaag, dan moet de bekende slogan 'geld lenen kost geld' wellicht worden aangepast.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines