De Londen Bullion Market Association (LBMA) zal op vrijdag 30 januari voor de laatste keer de GOFO rate bekendmaken. De Gold Forward Offered Rate is de vergoeding die banken vragen om goud voor een vastgestelde periode uit te lenen in ruil voor dollars. Deelnemende banken kunnen kenbaar maken welke tarieven ze rekenen om goud uit te lenen voor looptijden van een, twee, drie, zes of twaalf maanden. Dit tarief wordt door handelaren en centrale banken als benchmark gebruikt wanneer zij besluiten goud uit te lenen.

De GOFO rate wordt dagelijks vastgesteld door de leden van de LBMA, namelijk Scotia Mocatta, Barclays, HSBC, Goldman Sachs, JP Morgan Chase en UBS. Zij geven dagelijks een tarief door, waarvan het gemiddelde berekend wordt. Deutsche Bank en Société Générale trokken zich vorig jaar al terug uit deze markt, waarmee het aantal deelnemers zakte naar de minimumvereiste van zes.

Er gingen al langer geruchten over beëindiging van de GOFO. De International Organisation of Securities Commissions (IOSCO) krijgt een steeds grotere rol in het bepalen van de referentieprijzen, waardoor banken geconfronteerd worden met meer regulering.

Een andere reden waarom de GOFO ophoudt te bestaan is dat deelnemende partijen steeds minder belangstelling toonden voor het swappen van goud. Bestaande swaps worden afgewikkeld en vanaf 30 januari 2015 zal er geen GOFO rate meer gepubliceerd worden.

Negatieve GOFO

In 2014 dook de Gold Forward Offered Rate regelmatig onder nul, wat betekent dat men geld bij moest leggen om goud te lenen. Dat wijst op een schaarste in het aanbod van goud, of tenminste een terughoudendheid van banken om hun goud uit te lenen. Normaal gesproken is de GOFO positief, omdat het bezitten van goud opslagkosten met zich meebrengt en het bezitten van dollars juist een (minimale) rente oplevert.

Goudmarkt evolueert

De goudmarkt is volop in ontwikkeling. Niet alleen zien we het zwaartepunt van de fysieke goudhandel richting Azië verhuizen, ook zien we oude symbolen langzaam maar zeker verdwijnen. Vorig jaar kwam er al een einde aan de meer dan honderd jaar oude fixing van de goudkoers en nu verdwijnt ook de Gold Forward Offered Rate.

In de nieuwe goudmarkt zal goud steeds vaker als vorm van spaarvermogen beschouwd worden en zullen centrale banken hun goud niet langer uitlenen om de prijs omlaag te drukken. In 1999 besloten verschillende Europese centrale banken om hun goud leasing activiteiten af te bouwen. Sindsdien hebben ook goudmijnen een groot deel van de swaps afgebouwd.

Lees meer over het verdwijnen van de GOFO in deze publicatie van de LBMA.

De GOFO houdt op te bestaan wegens gebrek aan belangstelling