Grafiek: Goud versus goudmijnen sinds 1939

De laatste jaren leverden goudmijnen meer rendement op dan goud, maar over een lange termijn presteerde goud veel beter. Sinds het begin van deze eeuw is de waarde van het edelmetaal ten opzichte van een mandje van goudmijnaandelen namelijk verdubbeld. Ook over een langere termijn laat goud een beter trackrecord zien dan de goudmijnsector. Alleen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw leverden goudmijnen structureel meer rendement op dan het edelmetaal zelf.

We verzamelden historische data van twee verschillende indices om de prestaties van goudmijnaandelen af te zetten tegen de goudkoers. Voor de periode van 1939 tot september 2015 gebruikten we de Barron's Gold Mining Index (BGMI), daarna de Philadelphia Gold and Silver Index (XAU). Onderstaande grafiek laat de ratio van deze goudmijnindices zien ten opzichte van de goudprijs. Een stijgende lijn betekent dat goudmijnen in die periode in waarde stegen ten opzichte van goud, een dalende lijn betekent dat goud in die periode juist meer opleverde.

Goudmijnen presteerden de laatste twintig jaar slechter dan goud zelf

Goud versus goudmijnen

Veel beleggers zien goudmijnen als een soort hefboom op de goudkoers, omdat de winstmarge van een goudmijn meer dan evenredig toeneemt bij een prijsstijging van het edelmetaal. Dat blijkt echter niet uit de praktijk. Zo presteerden de mijnaandelen in de jaren zestig beter dan goud, terwijl de prijs van het gele metaal in die periode daalde. Kijken we naar de laatste twintig jaar, dan zien we juist het omgekeerde. De goudkoers steeg in deze periode, maar per saldo deden de mijnaandelen het juist minder goed. Afgezien van een paar korte en krachtige rally's in goudmijnaandelen zat je de afgelopen twintig jaar met fysiek goud beter.

Kijken we naar de lange termijn, dan zien we dat goudmijnaandelen nog steeds relatief goedkoop zijn. Dat kan een reden zijn om op dit moment de voorkeur te geven aan goudmijnaandelen boven het edelmetaal zelf. Toch zijn er ook redenen om nog steeds voor fysiek goud te kiezen. Niet alleen is de goudkoers minder volatiel, ook kent fysiek goud veel minder risico's. Beleggen in goudmijnen brengt tal van risico's met zich mee, terwijl fysiek goud geen tegenpartij risico heeft. Gouden munten en goudbaren zijn daarom meer geschikt als store of value, terwijl aandelen van goudmijnen interessant kunnen zijn voor beleggers die bereid zijn meer risico te nemen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines