Update (15:21): De Nederlandsche Bank heeft geen goud gekocht. De centrale bank schrijft in een toelichting dat er ook geen verandering in de goudvoorraad gecommuniceerd is aan het IMF. Hoe het IMF dan toch bij dit bericht komt, dat door internationale media werd overgenomen, blijft onduidelijk. De Nederlandse goudvoorraad is dus 612,5 ton.

De Nederlandsche Bank heeft in december 9,61 ton goud aan haar reserve toegevoegd, zo bericht Reuters op basis van de nieuwste cijfers van het IMF. Het is voor het eerst in zestien jaar dat de Nederlandsche Bank goud aan haar reserves toevoegt en voor het eerst sinds 2008 dat de omvang van de totale goudvoorraad verandert.

Het is opmerkelijk dat Nederland goud aan haar reserves toevoegt, want in de afgelopen 25 jaar heeft de DNB juist een groot gedeelte van de goudreserve in de verkoop gedaan. Van de 1.750 ton goud waar Nederland in 1990 over beschikte werd bijna twee derde deel in de verkoop gedaan. In 2008 stopte de verkoop van goud, toen er nog maar 612,5 ton over was.

Waarom de Nederlandsche Bank nu toch weer goud koopt laat zich moeilijk raden. Was het een vergissing om tot aan het uitbreken van de financiële crisis zoveel goud te verkopen? Of is de centrale bank van mening veranderd door de Europese schuldencrisis?

Centrale banken kopen goud

Centrale banken zijn sinds 2009 al netto kopers van goud, maar het waren steeds centrale banken uit opkomende markten die goud kochten. Europese landen, die naar verhouding nog steeds erg veel goud hebben, waren tot en met het uitbreken van de financiële crisis netto verkoper van goud en hebben zich sindsdien neutraal opgesteld.

De totale Nederlandse goudreserve groeit door de aankoop uit december naar 622,08 ton, zoals ook onderstaande grafiek laat zien. De waarde van de totale Nederlandse goudvoorraad wordt maandelijks opnieuw gewaardeerd naar de actuele goudprijs in euro’s. Eind december was onze goudreserve €19,58 miljard waard, gewaardeerd naar een koers van bijna €980 per troy ounce.

Repatriëring goudvoorraad

De eerste aankoop van goud in 16 jaar krijgt extra gewicht door het feit dat Nederland eind vorig jaar een deel van haar goudreserve repatrieerde uit de Verenigde Staten. In totaal werd meer dan 120 ton overgebracht van de goudkluis van de New York Fed naar de kluis van de Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein in Amsterdam.

Nederlandse goudvoorraad sinds 1999 (klik voor een grotere versie)