De waarde van de Chinese goudvoorraad bereikte in juli naar een recordniveau van $78,89 miljard. Cijfers van de centrale bank laten zien dat de centrale bank in juli 5,3 ton goud aan de reserves heeft toegevoegd, waarmee de totale goudvoorraad van het land stijgt naar 1.828 ton. Daarmee heeft China de vijfde grootste voorraad edelmetaal van alle landen in de wereld.

De waarde van de goudreserve van China werd niet alleen hoger door de aankoop van ruim vijf ton goud, maar ook door de prijsstijging van het edelmetaal. De centrale bank zet haar bezittingen sinds juni 2015 iedere maand tegen de actuele waarde op de balans, wat betekent dat het edelmetaal door de prijsstijging in juli tegen een hogere waarde in de boeken staat.

Chinese goudvoorraad

De volgende grafiek laat in één oogopslag zien hoe de Chinese goudvoorraad sinds 2002 is toegenomen. Zoals je ziet heeft de centrale bank maar een paar tussen 2002 en 2015 maar een paar keer informatie vrijgegeven over haar goudreserve.

Vorig jaar moest de centrale bank meer openheid van zaken geven om de Chinese yuan in het valutamandje van het IMF te krijgen. Daardoor kreeg de buitenwereld ook inzicht in de goudstrategie van de centrale bank. Waarschijnlijk kochten ze ook voor die tijd al iedere maand wat edelmetaal bij, maar was deze informatie niet publiek beschikbaar.

In bovenstaande grafiek hebben we de waardeontwikkeling van de goudreserve vanaf 2002 uitgerekend. Uiteraard is dit slechts een indicatie, want waarschijnlijk heeft China voor juni 2015 ook op regelmatige basis edelmetaal aan haar reserves toegevoegd.

Goudvoorraad Chinese centrale bank sinds 2002

Minder valutareserves, meer goud

Wat deze grafiek wel duidelijk maakt is dat China een steeds groter deel van haar valutareserve wil omzetten in fysiek goud. Bestond in juni 2015 nog slechts 1,65% uit goud, iets meer dan een jaar later is dat al 2,39%. En bereikte de valutareserve van het land in 2014 nog een record van bijna $4 biljoen, nu is dat al teruggebracht tot $3,2 biljoen.

China drijft steeds meer handel met Rusland en Europa en heeft daarom minder dollarreserves nodig. Ook wil het land haar eigen yuan meer naar voren schuiven als internationale handelsmunt. Zo heeft de People's Bank of China al tientallen valutaswaps overeengekomen met andere centrale banken.

China verschuift focus van valutareserves naar goud