De centrale bank van Mauritius wil goud kopen om het vertrouwen in haar munt te versterken en fluctuaties in de wisselkoers te minimaliseren. In 2009 kocht het 1,2 miljoen inwoners tellende eiland in de Indische oceaan twee ton goud van het IMF, dat omgerekend naar de goudkoers van dat moment een waarde van $72 miljoen vertegenwoordigde.

Het is niet duidelijk hoeveel goud de centrale bank van het eiland wil bijkopen, maar volgens de minister van Financiën zou het goud afkomstig zijn uit Australië. Dit land behoort tot de top drie van grootste goudproducenten ter wereld en is een belangrijke leverancier van goud voor de Aziatische markt. In 2013 produceerde het land 273 ton goud, dat voornamelijk bestemd was voor de export.

Volgens Seetanah Lutchmeenaraidoo, de minister van Financiën van Mauritius, heeft het eiland veel last gehad van de waardedaling van de euro ten opzichte van de Indiase roepie. Zowel de export als het toerisme heeft daar onder geleden. Toerisme is de derde grootste bron van inkomsten en de Europese Unie is de grootste afzetmarkt van het land dat ook veel suiker en textiel exporteert.

Goud kopen als verzekering

“Goud blijft een belangrijke verzekering in de huidige economische context, waarin valuta extreem volatiel zijn”, zo verklaarde Lutchmeenaraidoo tijdens een bijeenkomst van het IMF in Mauritius. Uit het balanstotaal van de centrale bank valt niet meteen op te maken hoeveel procent van de reserves in fysiek goud wordt aangehouden. Wel valt op hoe prominent goud aanwezig is op de website van de centrale bank. Zo vinden we overal de actuele prijs van gouden munten en baargoud en wordt er op de website reclame gemaakt om goud te kopen dat door de centrale bank zelf wordt aangeboden.

De minister van Financiën van Mauritius wist de aanwezige pers ook te vertellen dat er plannen zijn voor een beursgenoteerd goudfonds. Via dit fonds kunnen de eilandbewoners belastingvrij goud kopen. Daarmee wordt het ook voor de bewoners van dit land aantrekkelijker edelmetaal als spaarvermogen aan te houden.

Centrale bank van Mauritius gaat goud kopen