'Zilver kan profiteren van vlucht naar veilige haven'

De zilverprijs kan dit jaar profiteren van toenemende politieke en economische risico's, maar alleen als beleggers substantieel meer zilver kopen dan in het afgelopen jaar. Die conclusie trekt onderzoeksbureau CPM Group bij de publicatie van haar nieuwste Silver Yearbook 2018.

Volgens het bureau, dat jaarlijks cijfers over de zilvermarkt en de goudmarkt naar buiten brengt, zijn er dit jaar heel veel verschilde economische, financiële en politieke kwesties in de wereld waar zilver als veilige haven van kan profiteren.

Minder vraag naar zilver

Vorig jaar ging de zilverprijs in euro's met 6,7% omlaag, een daling die gepaard ging met een aanzienlijke terugval in de vraag naar zilveren munten en baren. Volgens cijfers van de CPM Group halveerde de investeringsvraag vorig jaar naar 50,2 miljoen troy ounce en zal deze in 2018 verder dalen tot 43,9 miljoen troy ounce. Dat komt omdat veel beleggers momenteel de voorkeur geven aan andere beleggingen en omdat de zilverprijs de laatste jaren meerdere valse uitbraken heeft laten zien. Daarover schrijft de CPM Group het volgende:

"De afgelopen jaren is de zilverprijs meerdere malen gestegen om vervolgens weer te dalen. Een dergelijke prijsontwikkeling jaagt investeerders doorgaans weg, maakt ze voorzichtig en zorgt voor een afwachtende houding."

Geopolitieke spanningen

Door de recente prijsontwikkeling van zilver zijn beleggers wat afwachtend geworden, maar dat kan volgens de CPM Group veranderen door geopolitieke ontwikkelingen. De sluimerende spanningen tussen de Verenigde Staten en China en tussen de Westerse wereld en Rusland kunnen een vlucht richting veilige havens veroorzaken. Dat is primair gunstig voor goud, maar ook zilver kan van een aantrekkende vraag profiteren.

Een andere factor die positief kan uitpakken voor de zilverprijs is een verandering in de vraag- en aanboddynamiek. Daarover schrijft het onderzoeksbureau het volgende:

"Hoewel er wereldwijd veel zilver beschikbaar is in vergelijking met goud, en zilver gemakkelijker uit voorraden geliquideerd kan worden, is er sinds 2016 sprake van een daling in de productie van zilvermijnen. Dat zal naar verwachting het volgende decennium aanhouden. Een dalende mijnbouwproductie en een stijgende industriële vraag zullen naar verwachting zorgen voor een verkrapping in de markt."

De CPM Group verwacht dat de vraag naar zilver voor verwerking in zonnepanelen dit jaar verder zal toenemen tot 107,3 miljoen troy ounce. Ook zal de vraag naar het edelmetaal dit jaar naar verwachting met 8,9% toenemen tot 306,1 miljoen troy ounce.

'Zilver kan profiteren van vlucht naar veilige haven'