De kans bestaat dat valutahandelaren bij enkele grote banken al 10 jaar de tarieven van de internationale wisselkoersen manipuleren. Persbureau Bloomberg maakte vandaag een melding hiervan op basis van ingewijden rond de betreffende zaak.
 
Vijf valutahandelaren zouden dit gemeld hebben bij Persbureau Bloomberg. Volgens hen wordt de valuta benchmarks gemanipuleerd bij valutaplatform WM/Reuters. In de 60 seconden waarin de benchmarks wordt vastgesteld zouden handelaren van verschillende grote banken samenwerken en spelen met de orders die in deze 60 seconden worden verwerkt. Op deze manier sturen zij de bewegingen van de internationale wisselkoersen. De Britse toezichthouder op de financiële markten (FCA) wil een onderzoek starten naar de vermeende manipulatie van de wisselkoersen.
 
Dagelijks wordt er 4,7 biljoen dollar (3,5 biljoen euro) verhandeld op de valutamarkt. Het is de grootste markt in het financiële systeem, maar ook de minst gereguleerde. Fondsmanagers en beursbedrijven gebruiken dagelijks de tarieven van WM/Reuters om de waarde van hun bezittingen te meten.
 
Het is niet de eerste keer dat manipulatie van belangrijke financiële benchmarks wordt verdacht. De eerste verdenking was het Liborschandaal, waarbij verschillende grote banken flinke boetes kregen voor het manipuleren van het rentetarief. Ook kwamen er verdenkingen van manipulatie bij enkele grote oliebedrijven die de olieprijs probeerde te manipuleren.
 
Afgelopen jaar is er al eerder geklaagd bij de FCA over vermeende manipulatie van de wisselkoersen. Een van de grootste vermogensbeheerders van Europa diende deze klacht in. De toezichthouders lieten weten op de hoogte te zijn van de vermeende zaken en laat weten dat zij met relevante partijen gaan praten.
 
Bron: www.FD.nl