De beurzen zijn de afgelopen dagen positief gesloten. Afgelopen maandag kreeg de AEX-index er 1,7% bij. Sinds de ECB president Mario Draghi donderdag aankondigde dat hij ‘al het mogelijke’ zou doen om de eurozone te redden steeg de Amsterdamse beurs met 5%. Deze winst werd nog overstegen door de beurzen in Madrid (13% winst) en Milaan (10% winst).

Het financieel dagblad concludeert dat de beleggers uit de woorden van Draghi opmaken dat de ECB opnieuw staatsobligaties gaat opkopen van probleemlanden in de eurozone. Tot de mogelijkheden behoort ook dat de ECB de rente verlaagt of goedkope langlopende leningen verstrekt aan deze landen.

Na dit optimisme waarschuwt de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s wel voor te veel optimisme. Moody’s geeft aan dat de oplossingen van de ECB niet de schuldencrisis kunnen oplossen. Er kan alleen tijd gewonnen worden.

Ook de Amerikaanse president Barack Obama spreekt afgelopen maandag op een campagnebijeenkomst zijn vertrouwen uit dat de eurozone de huidige crisis zal overleven. Hij wees wel op het feit dat de regeringsleiders binnen korte tijd beslissende stappen moeten nemen.

Bron: fd.nl