De goud-zilver ratio biedt inzicht in de relatieve waarde van goud ten opzichte van zilver. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld zien of zilver historisch gezien zeer gunstig geprijsd is ten opzichte van goud, en het een goed moment kan zijn om in zilver te beleggen. Stel dat de goud-zilver waarde een ratio van 1:100 heeft, wil dat zeggen dat 100 zilveren munten gelijk staan aan 1 gouden munt. Dit zou het geval zijn bij een goudprijs van 2000 euro per munt en een zilverprijs van 20 euro per munt.
Beleggers in edelmetalen, groot en klein, komen vaak voor een lastige keuze te staan: welke verhouding belegt u in goud en zilver? We volgen allemaal nauwgezet de goud- en zilverkoersen, maar er bestaan ook andere belangrijke indicatoren die gebruikt kunnen worden zoals de goud/zilver ratio.
Goud en zilver zijn al millennia edele en monetaire metalen, waarbij de verhouding tussen goud en zilver al sinds de tijd van het oude Rome wordt gemeten. De goud-zilver ratio wordt berekend door de prijs van goud te delen door de prijs van zilver. De ontwikkeling van deze ratio in de geschiedenis vertelt ons hoe ‘duur’ of hoe ‘goedkoop’ het ene edelmetaal ten opzichte van het andere is op een bepaald moment. Zilver is sinds 25 jaar niet zó goedkoop geweest in vergelijking met goud.
Historisch gezien speelde de verhouding tussen goud en zilver een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat munten hun juiste waarde hadden, en het blijft vandaag de dag een belangrijke technische indicator voor beleggers in zilver.
Des te hoger de ratio zich bevindt boven de 1:80, hoe gunstiger het instapmoment (ofwel verkoop goud én aankoop zilver), aangezien de hoogtepunten van de ratio gelijk staan aan de absolute bodems van de zilverprijs. Echter, is precieze timing onmogelijk. Zolang het instapmoment vanaf de 1:80 ratio plaatsvindt, bent u als belegger vrijwel gegarandeerd van een ‘beter’ rendement op de lange termijn. Voor de ervaren belegger in zilver is dit een cruciaal niveau om een sterk koopsignaal te vinden voor een lange termijn-belegging in zilver.
Hoe werkt de goud-zilver ratio? Stel dat de goud-zilver waarde een ratio van 1:100 heeft, wil dat zeggen dat 100 zilveren munten gelijk staan aan 1 gouden munt. Dit zou het geval zijn bij een goudprijs van 2000 euro per munt en een zilverprijs van 20 euro per munt.
In de afgelopen tien jaar schommelt deze verhouding vaak rond de 1:80, met uitschieters naar 1:65 en zelfs 1:125 ten tijde van de coronacrisis toen de goudprijs omhoog schoot en de zilverprijs achter bleef. Een ratio van meer dan 1:80 kan gelezen worden als een indicatie dat zilver ondergewaardeerd is ten opzichte van goud. Wanneer u ziet dat zilver ondergewaardeerd raakt op goud, kan dat een indicatie zijn dat de waarde van goud sneller stijgt dan die van zilver. We hebben vaker gezien dat zilver dan met een vertraging ook in waarde gaat toenemen, waardoor de ratio weer in zijn historische balans komt.
Hoe maakt u gebruik van de goud zilver ratio? Er zijn eigenlijk een viertal factoren waarin u als belegger de goud-zilver ratio kunt meenemen:
De goud-zilver ratio is een belangrijke graadmeter en hulpmiddel om inzage te krijgen in de goudmarkt, maar biedt geen zekerheid. Dit blijkt uit het feit dat de goud-zilver ratio historische gezien hele verschillende verhoudingen heeft gehad. Hierin hebben twee belangrijke ontwikkelingen een rol gespeeld. Ten eerste het loslaten van de goudstandaard en ten tweede de industrialisatie, waardoor zilver ook een belangrijke grondstof is geworden en de zilverprijs ook door grondstoffenmarkt wordt bepaald.
De goud-zilver ratio ontstaat vandaag de dag organisch middels marktwerking, maar historisch gezien was dit anders. Overheden gebruikten goud en zilver als betaalmiddel en bepaalden vaak een eigen ratio. Ten tijde van het Romeinse Rijk werd de verhouding bijvoorbeeld op 1:12 gezet. In de 18de eeuw werd door de overheid van de Verenigde Staten de ratio op 15:1 gezet middels de Coinage Act uit 1792. Dit hing tevens samen met het feit dat overheden vanaf de koloniale tijd werkten met een zilverstandaard of goudstandaard. Pas tijdens de Nixon regering werd in 1971 de goudstandaard losgelaten en vervangen voor een systeem van fiatgeld. Sindsdien bewegen de goud en zilverkoers volledig vrij op de markt. In die periode klom de goud-zilver ratio snel van 1:20 naar 1:45 en zette daarna een gestage ontwikkeling door naar een piek van 1:97 in 1991. De goud-zilver ratio werd sindsdien volledig gedreven door de marktwerking.
Wat voor de zilverprijs een veel grotere rol speelt dan voor goud is de industriële vraag. Zilver is niet alleen een beleggingsmetaal maar ook een grondstof die veel gebruikt wordt in zonnepanelen en chipindustrie. Deze dubbele rol van zilver, als zowel een grondstof als een beleggingsmetaal, maakt dat de waardeontwikkeling van zilver zich anders gedraagt dan die van goud. Verwachtingen over de energietransitie en chipindustrie kunnen ook een groot prijsopdrijvend effect hebben op de waarde van zilver. Net zo goed dat als er economische krimp is dit de industriële vraag naar zilver kan doen afnemen. Momenteel is dit weer actueel nu er veel verwachtingen worden uitgesproken dat er opnieuw een tekort aan zilver is om aan de industriële vraag te voldoen. Sommige analisten verwachten daarom een waardestijging van zilver en dat de goud-zilver ratio zal gaan dalen.
De goud-zilver ratio biedt een handig hulpmiddel in het maken van beleggingskeuzes voor toekomstige aankopen. Wanneer u echter snel wilt kunnen schakelen en goud in zilver of visa versa wilt omwisselen loopt u wellicht snel tegen praktische problemen. Zilver is een stuk zwaarder en groter in volume dan goud. Ten tijde van schrijven staat 100 gram goud qua waarde grofweg gelijk aan 8 kilogram zilver. Daarnaast wordt er in Nederland op zilverbaren 21% btw geheven. Dit kan natuurlijk anders. Door gebruik te maken van de opslagmogelijkheden bij Holland Gold kunt u het beheer van uw goud en zilver aan ons uitbesteden.
Zo bieden wij opslag in Zwitserland, waar de aankoop van zilverbaren vrijgesteld van btw is. Wanneer u de goud-zilver verdeling in uw portfolio wilt aanpassen kunnen we dit veilig en snel voor u verzorgen. U kunt enerzijds kiezen voor volledige baren met ieder een uniek baarnummer of anderzijds gebruik maken van onze Edelmetaalrekening. In uw online account kunt u op ieder gewenst moment goud of zilver per gram aankopen of verkopen middels de Edelmetaalrekening. Het gekochte goud en zilver ligt verzekerd opgeslagen in Zwitserland en Holland Gold Safe opereert onder AFM vergunning. Neemt u contact met ons op voor de mogelijkheden.