Actuele koersen (kg):
Goud €59.672
Zilver €729
    
Terug

Nederlandse gouden gulden munt (2001)

Tijdelijk niet leverbaar
Nederlandse gouden gulden munt (2001)

Nederlands gouden gulden De Nederlandse gouden gulden uit 2001 is geslagen in 13,2 gram 24 karaat goud. Deze gulden heeft een diameter van 25 mm en een dikte van 1,8 mm. Doordat de munt uit het hoogste goudgehalte geslagen is, heeft hij maar liefst een fijngewicht van 13,2 gram. In totaal zijn er maar 25 500 gouden guldens geslagen in 2001.

De gouden gulden

De gouden gulden is ontstaan als eerbetoon. Na meer dan 300 jaar werd de nationale munteenheid vervangen door de euromunt. Het besluit om een munteenheid voor heel Europa in te voeren werd doorgevoerd en de gulden werd afgeschaft. Als eerbetoon aan de gulden is er in 2001 voor het laatste 25.500 gouden guldens geslagen in 24 karaats goud. Er zijn tevens 500 gouden guldens geslagen zonder het randschrift ‘God Zij Met Ons’, deze zijn stuk voor stuk geleverd in Proof Kwaliteit.

Introductie van de gouden gulden

 

In 2001 werd de pas geslagen gouden gulden op de markt gebracht voor 397 gulden, omgerekend €180. De waarde van de gouden gulden was niet alleen gebaseerd op het goudgehalte en zijn gewicht, want deze hadden ‘slechts’ een waarde van 289 gulden, omgerekend €131,-. Ondanks het premieverschil van ongeveer €50,- hebben kopers van de gouden guldens een mooie aankoop gedaan.

Meer informatie
Specificaties
Fijn gewicht13,20 Gram
AfmetingenØ 25 mm x 1,8 mm
Zuiverheid / Gehalte999,9/1000 - 24 Karaat
ConditieEerder in omloop geweest
Jaar van uitgifte2001
Land van herkomstNederland
MunthuisDe Koninklijke Nederlandse Munt
VerpakkingZachtplastic muntcapsule
 
Veiligheids kenmerkenNee
Wettig betaalmiddel Nee
Nominale waarde1 Nederlandse gulden
Belasting (BTW)Vrijgesteld van BTW
Verzekerde zending mogelijkJa, op locatie naar keuze
Ophalen mogelijkJa, in Alkmaar of Rotterdam
Opslag mogelijkJa, in Nederland
Hulp nodig?
Neem contact op
Edelmetaal Adviseur
Edelmetaal Adviseur
Goud biedt bescherming in tijden van inflatie
Goud biedt bescherming in tijden van inflatie
Op lange termijn behoudt goud haar waarde, terwijl valuta stevig aan koopkracht verliest. Een voorbeeld van het waardevaste vermogen van goud is dat u 2.000 jaar geleden een maatpak kon kopen voor één gouden munt en dat nu nog steeds het geval is.
Goud is een verzekering tegen een systeemrisico
Goud is een verzekering tegen een systeemrisico
De goudreserves bij centrale banken fungeren als dekking van een geldsysteem. Volgens DNB is goud een ‘vertrouwensanker’: “Als het hele financieel systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen.“
Goud is een steunpilaar in de beleggingsportefeuille
Goud is een steunpilaar in de beleggingsportefeuille
Goud versterkt de portefeuille door het lange termijn rendement en diversificatie. De traditionele rol als veilige haven betekent dat goud in tijden van crisis een troef is, die tegengesteld beweegt tegenover de rest van de portefeuille.
Prijshistorie product