Actuele koersen (kg):
Goud €59.769
Zilver €729
    
Terug

1 Rand Zuid-Afrika

1 op voorraad
meer stuks bestellen van dit product is helaas niet mogelijk.
1 Rand Zuid-Afrika

De Zuid Afrikaanse 1 Rand is de opvolger van de Zuid Afrikaanse Dollar. De munt wordt sinds 2002 niet meer uitgeven.

De Zuid Afrikaanse 1 rand wordt geslagen sinds 14 februari 1961. In 1961 verving de Rand munt de Zuid-Afrikaanse pond. De Zuid Afrikaanse 1 Rand munt verving de ½ Zuid Afrikaanse dollar. De Zuid-Afrikaanse Rand gouden munt heeft dezelfde afmetingen als de Britse ½ Souvereign, dat is 19,40 millimeter in diameter en 1,09 millimeter dik.

Tot 1983 werd de gouden rand munt geslagen. Na 1983 werd alleen nog maar de Krugerrand munten geslagen. Het proces van het vervangen van de Rand was al begonnen in 1967. Sinds 2002 geeft de Zuid Afrikaanse regering de munt ook niet meer uit. De munt wordt nog wel beschouwd als een wettig betaalmiddel, maar inmiddels zijn de munten bijna allemaal in het bezit van beleggers of verzamelaars.

Naast de 1 Rand, die in 1961 werd ingevoerd toen Zuid-Afrika een republiek werd, kennen we de Rand in muntgeld in de vorm: 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 Rand. 1 Rand is 100 cent. De Zuid-Afrikaanse rand verving het Zuid-Afrikaanse pond. Naast de gouden Rand munten, zijn er vijf bankbiljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 Rand. De verhouding Zuid Afrikaanse Rand / Euro is ongeveer 10 staat tot 1. De Rand heeft de status van wettig betaalmiddel maar wordt als zodanig nooit gebruikt.

Meer informatie
Specificaties
Fijn gewicht3,66 Gram
Totaal gewicht3,99 Gram
AfmetingenØ 19,3 mm x 1 mm
Zuiverheid / Gehalte916,7/1000 - 22 Karaat
Jaar van uitgifte1961-1983
ConditieEerder in omloop geweest
Land van herkomstZuid-Afrika
MunthuisThe South African Mint
 
VerpakkingZachtplastic muntcapsule
Veiligheids kenmerkenNee
Wettig betaalmiddel Ja
Nominale waarde1 Zuid-Afrikaanse rand
Belasting (BTW)Vrijgesteld van BTW
Verzekerde zending mogelijkJa, op locatie naar keuze
Ophalen mogelijkJa, in Alkmaar of Rotterdam
Opslag mogelijkJa, in Nederland
Hulp nodig?
Neem contact op
Edelmetaal Adviseur
Edelmetaal Adviseur
Goud biedt bescherming in tijden van inflatie
Goud biedt bescherming in tijden van inflatie
Op lange termijn behoudt goud haar waarde, terwijl valuta stevig aan koopkracht verliest. Een voorbeeld van het waardevaste vermogen van goud is dat u 2.000 jaar geleden een maatpak kon kopen voor één gouden munt en dat nu nog steeds het geval is.
Goud is een verzekering tegen een systeemrisico
Goud is een verzekering tegen een systeemrisico
De goudreserves bij centrale banken fungeren als dekking van een geldsysteem. Volgens DNB is goud een ‘vertrouwensanker’: “Als het hele financieel systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen.“
Goud is een steunpilaar in de beleggingsportefeuille
Goud is een steunpilaar in de beleggingsportefeuille
Goud versterkt de portefeuille door het lange termijn rendement en diversificatie. De traditionele rol als veilige haven betekent dat goud in tijden van crisis een troef is, die tegengesteld beweegt tegenover de rest van de portefeuille.
Prijshistorie product