Actuele koersen (kg):
Goud €59.749
Zilver €729
    

Pt/Pd Kopen 1

Filter
Type
Gewicht
Categorie
Product
  • Meer dan 50.000 klanten
  • Veilig en verzekerd bij u thuisbezorgd
  • Contant en anoniem kopen mogelijk
  • Verzekerde opslag
Hulp nodig?
Wij staan voor u klaar
Wij staan voor u klaar
Holland Gold Safe
Sla uw edelmetaal veilig op en kies voor Holland Gold Safe.
10 Troy Ounce
Filter
9.4
‘Always very professional service..outstanding ’
Op basis van 4.330 reviews
eKomi
Platina en palladium zijn schaars
Platina en palladium zijn schaars

Platina en palladium zijn aanzienlijk minder hoeveelheden beschikbaar als goud en zilver, waardoor de prijzen volatieler worden. Indien u specifiek voor platina en palladium hoge verwachtingen heeft, is het interessant deze metalen aan te kopen. 

Platina en palladium zijn unieke grondstoffen
Platina en palladium zijn unieke grondstoffen

Platina en palladium worden vanwege hun unieke eigenschappen gebruikt door de auto-industrie om katalysatoren voor voertuigen te maken. Ook sieraden, tandheelkunde en elektronica zijn belangrijke bronnen van vraag naar palladium en platina.

Platina kopen en palladium kopen als steunpilaar in de beleggingsportefeuille
Platina kopen en palladium kopen als steunpilaar in de beleggingsportefeuille

Onderzoek toont aan dat platina en palladium hun economische waarde in de loop van de tijd behouden. Deze witte metalen bieden een goede weerstand tegen dalingen in de markt voor edelmetalen, als gevolg van hun hogere industriële waarde.

Bezorgen en afhalen
Veilig en verzekerd transport van uw edelmetaal
Onze bezorgspecialist verzorgt een optimaal beveiligd en verzekerd transport. Uw bestelling wordt onderweg continu gemonitord en doormiddel van een pincode discreet aan de juiste persoon overhandigd. Ook afhalen op kantoor Alkmaar en Rotterdam is mogelijk.
Meer over bezorgen en afhalen
Meestgestelde vragen
Wat is het verschil tussen platina en palladium?

Platina en palladium zijn beide lid van de platinagroep volgens het periodieksysteem en lijken behoorlijk op elkaar. Hoewel de metalen chemisch verschillend zijn hebben ze op veel vlakken dezelfde toepassing. Beide metalen worden voornamelijk in de industrie en voor auto’s als katalysator gebruikt. Een greep uit de overige toepassingen zijn: sieraden, ruimtevaart en de medische wetenschap. 

Lees meer in de Startersgids  over platina en palladium

Kies ik platina en palladium munten of baren?

U kunt bij Holland Gold platina barenplatina munten en palladium munten kopen. De meeste munten vallen onder de btw-margeregeling terwijl over de platinabaren in Nederland 21% btw geheven wordt. De munten zijn in de regel dus voordeliger. 

Het meest voordelig voor zowel particulieren als zakelijke klanten is platina baren aan te kopen in combinatie met opslag buiten de EU, zoals in Zwitserland of Singapore. Doordat deze baren in een douanedepot liggen wordt er geen belasting over geheven. Deze baren zijn dus btw-vrij! 

Lees meer in de Startersgids – Wat koop ik

Betaal ik btw over platina en palladium?

De palladium en platinabaren in Nederland zijn belast met 21% btw. De palladium en platina munten vallen in Nederland onder de btw-margeregeling waarbij de verkopende partij btw afdraagt over de verkoopmarge. Platina baren in onze opslaglocaties in Zwitserland en Singapore zijn vrijgesteld van btw daar zijn buiten de EU gelegen zijn. 

Hoe kan ik zilver, platina en palladium testen op echtheid?

Het edelmetaal wat u bij ons koopt komt veelal direct van vooraanstaande munthuizen en geaccrediteerde raffinaderijen. Wij controleren het edelmetaal in ons assortiment zorgvuldig op echtheid. 

U kunt zilver eenvoudig zelf testen:

  1. Weeg het edelmetaal met een geijkte weegschaal. Het gewicht zal exact het correcte gewicht moeten zijn. Houd wel rekening met een eventuele verpakking. Let hierbij op dat bij troy ounce munten een kleine positieve afwijking van het gewicht gebruikelijk is. 
  2. De geluidstest. U kunt tegen het product aantikken met een (andere) gouden munt. De baar of munt moet een (licht) zingend of hoog geluid maken. Het geluid mag niet direct doodslaan.
  3. De soortelijk gewichtstest. U kunt de afmetingen van het product meten. Uiteraard moeten de afmetingen overeenkomen met de afmetingen in de productspecificatie. Wanneer u de samenstelling van het product weet (bijvoorbeeld 100% zilver), dan kunt u aan de hand van de afmetingen en het gewicht het soortelijk gewicht controleren. Dit doet u doormiddel van de volgende formule: p = m / v. Waarbij ‘P’ staat voor de dichtheid, ‘m’ is de massa en ‘v’ is het volume.
  4. De kleurtest. U kunt het productkleur vergelijken met een gelijksoortig product.