Nieuws

Producten 81 tot 90 van 939 in totaal

Toon:

Net als veel andere centrale banken worstelt ook de ECB met de afbouw van haar opkoopprogramma. Nu de economie weer groeit en inflatie de pan uit rijst moet de centrale bank iets doen om oververhitting van de economie te voorkomen. Daarom kijkt de markt nu aandachtig naar het opkoopprogramma, want daarmee houdt de centrale bank de rente laag. Sinds het begin van de coronapandemie hebben centrale banken in de eurozone al meer dan €1.500 miljard aan staatsobligaties opgekocht. Daardoor is het kredietrisico op staatsobligaties zo goed als nul, met als bijkomstig effect dat zelfs landen als Italië en Griekenland gratis kunnen lenen.

Meer Lezen
14 dec. 2021 15:55:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De koersen van risicoactiva schoten hierdoor natuurlijk overal ter wereld omhoog. Er ontstonden rally’s van aandelen, commodity’s en bedrijfsobligaties, die werden aangemoedigd door het uiterst stimulerende monetaire beleid en begrotingsbeleid. De valutakoersen volgden deze trend grotendeels: de valuta uit opkomende markten presteerden uitstekend, terwijl de veilige havens onderpresteerden. De dollar daalde ten opzichte van de meeste van zijn tegenhangers, wat enigszins verrassend was.

Meer Lezen
13 dec. 2021 15:10:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De productiekosten van goudmijnen stegen in het derde kwartaal naar gemiddeld $1.123 per troy ounce, het hoogste niveau sinds 2013. Volgens de World Gold Council stegen de kosten ten opzichte van het vorige kwartaal met 4%. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar stegen de kosten voor de goudwinning zelfs met 16%. Deze toename is voor een groot deel toe te schrijven aan hogere energieprijzen, want het kost veel energie om goud uit de grond te halen. Naast een hogere energierekening waren de goudmijnen ook meer geld kwijt aan personeelskosten. Krapte op de arbeidsmarkt en coronabeperkingen drijven de loonkosten verder op.

Meer Lezen
10 dec. 2021 15:37:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Insiders van de grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven verkopen hun eigen aandelen in recordtempo. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van nieuwe cijfers van onderzoeksbureau InsiderScore. Tot op heden hebben 48 mensen in de top van de grootste beursgenoteerde bedrijven voor meer dan $200 miljoen aan aandelen verkocht. Een vergelijkbaar aantal personen deed voor meer dan $100 miljoen aan aandelen van de hand. Ter vergelijking, deze cijfers liggen bijna vier keer zo hoog als het gemiddelde over de periode van 2016 tot en met 2020. Wat betekent dit voor de aandelenmarkt?

Meer Lezen
10 dec. 2021 14:11:52 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De vraag naar gouden en zilveren munten is nog steeds aanzienlijk groter dan voor de coronapandemie. Dat blijkt uit cijfers van verschillende toonaangevende munthuizen. Zo verkocht de Perth Mint in november 115.872 troy ounce aan gouden munten en baren, een stijging van 94% ten opzichte van een maand eerder en een stijging van 38% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van zilver steeg in november naar 1,53 miljoen troy ounce, een toename 13,2% ten opzichte van een maand eerder en 37% meer dan in november vorig jaar.

Meer Lezen
9 dec. 2021 07:42:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De inflatie in Italië lijkt mee te vallen met slechts 2,9% op jaarbasis, maar als we dieper in de cijfers duiken zien we ook daar een zorgwekkende ontwikkeling. Zo zijn producentenprijzen in dat land de laatste maanden explosief toegenomen. In oktober waren deze zelfs 20% hoger dan een jaar eerder. Bedrijven zijn vooral veel meer geld kwijt aan energie, maar ook halffabrikaten en grondstoffen zijn sterk in prijs toegenomen.

Meer Lezen
7 dec. 2021 12:57:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Singapore heeft eerder dit jaar ruim 26 ton goud aan haar reserves toegevoegd. In mei en juni dit jaar kocht de centrale bank van het land in totaal 26 ton goud, zonder dit publiek kenbaar te maken. Pas met de publicatie van nieuwe cijfers van het IMF kwam deze aankoop aan het licht. Het was de eerste aankoop van goud in meer dan twintig jaar.

Meer Lezen
6 dec. 2021 15:53:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Goud en Bitcoin kunnen naast elkaar bestaan als alternatieve beleggingscategorieën, omdat ze verschillende eigenschappen hebben. Het edelmetaal heeft zich door de geschiedenis heen bewezen als veilige haven, terwijl Bitcoin de basis kan worden voor een open en neutraal platform waarop men verschillende toepassingen kan bouwen. En waar goud sterk vertegenwoordigd is in de fysieke wereld kunnen virtuele munten een belangrijke rol gaan vervullen in het digitale tijdperk. Dat zeggen de broers Bert en Peter Slagter, auteurs van het boek Ons Geld is Stuk, in een interview bij Holland Gold.

Meer Lezen
3 dec. 2021 12:23:00 door Joris Beemsterboer Comments

Ierland heeft voor het eerst sinds 2009 weer goud aan haar reserves toegevoegd. De centrale bank kocht in september en oktober in totaal twee ton goud bij en breidde haar goudvoorraad daarmee uit tot 258.000 troy ounce. Dat is omgerekend ongeveer 8 ton goud, goed voor een marktwaarde van €383 miljoen. Met deze aankoop stijgt het aandeel goud in de totale reserves van het land naar 3,5%, wat nog steeds relatief laag is in vergelijking met andere landen in de Europese muntunie.

Meer Lezen
2 dec. 2021 12:36:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De inflatie in de eurozone steeg in november naar 4,9%, het hoogste inflatiecijfer sinds de introductie van de muntunie in 1999. Deze uitzonderlijk hoge inflatie is het gevolg van een combinatie van factoren, zoals stijgende energieprijzen, hogere transportkosten en diverse btw-verhogingen. Vooral de snelheid waarmee de inflatie toeneemt is zorgwekkend.

Meer Lezen
1 dec. 2021 14:48:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Producten 81 tot 90 van 939 in totaal

Toon: