Nieuws

Producten 61 tot 70 van 953 in totaal

Toon:

De Londen Bullion Market Association (LBMA) heeft besloten de accreditatie van zes Russische goudsmelterijen in te trekken. Dat betekent dat deze smelterijen hun goud- en zilverbaren vanaf nu niet meer kunnen aanbieden op de goudmarkt in Londen. Vorige week vroeg de LBMA alle smelterijen al naar hun banden met Russische entiteiten die op een sanctielijst staan. En dat bleek problematisch voor Russische smelterijen, omdat de overheid grote belangen heeft in deze sector. Verschillende goudsmelterijen zijn zelfs volledig eigendom van de staat.

Meer Lezen
8 maart 2022 13:03:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

De steeds verder escalerende humanitaire en veiligheidscrisis door de Russische inval in Oekraïne blijft de financiële markten teisteren. Overal zijn volatiele bewegingen en vluchten naar veilige havens te zien. De Europese activa krijgen het er extra stevig van langs, door de geografische ligging en de vatbaarheid van dit continent voor onderbrekingen van energieleveringen. Bij de G10 deden de euro en de Zweedse kroon het het slechtst, met koersdalingen van respectievelijk zo’n 3% en bijna 5%. De ranglijsten worden op dit moment niet aangevoerd door traditionele veilige havens als de Japanse yen en de Zwitserse frank, maar door valuta van grondstofexporterende landen die ver van de oorlog liggen. Munten als de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar, de Colombiaanse peso en de Braziliaanse real profiteren van de mondiaal sterk stijgende commodityprijzen. Een schril contrast met de massale risico-aversie die tot voor kort te zien was. Het is niet verwonderlijk dat de Russische roebel en de meeste andere Oost-Europese valuta het andere uiterste vormen, met scherpe neerwaartse bewegingen, onder aanvoering van de Poolse zloty.

Meer Lezen
7 maart 2022 15:25:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Deze onzekere tijd vraagt om een beleggingsstrategie met voldoende spreiding en een zwaardere weging in hard assets als grondstoffen en edelmetalen. Dat zegt Jeroen Blokland in een gesprek bij Holland Gold. Deze beleggingen doen het namelijk goed bij hoge inflatie en geopolitieke onrust. Hij verwacht dat de volatiliteit op financiële markten de komende tijd hoog zal blijven, waardoor je als beleggers voorzichtig te werk moet gaan.

Meer Lezen
7 maart 2022 08:38:00 door Joris Beemsterboer Comments

Westerse sancties tegen Rusland kunnen de goudmarkt op verschillende manieren ontregelen. Door beperkingen aan het vliegverkeer wordt het voor Rusland moeilijker om goud te exporteren naar Europa, terwijl uitsluiting van diverse Russische banken van het SWIFT betaalsysteem een extra obstakel kan worden. Deze banken vervullen namelijk een belangrijke rol in de Russische goudmarkt. En dan hebben we het nog niet gehad over een mogelijke boycot van Russische smelterijen. In dit artikel leggen we uit welke gevolgen westerse sancties kunnen hebben voor de internationale goudmarkt.

Meer Lezen
3 maart 2022 12:19:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

De Russische invasie in Oekraïne veroorzaakt niet alleen veel menselijk leed, maar ook groot financieel leed. Door economische sancties is de waarde van de roebel gekelderd, waardoor veel Russen de koopkracht van hun spaargeld zien verdampen. Sinds het begin van het conflict in Oekraïne staan er al lange rijen bij de geldautomaten in Rusland. Spaarders maken zich niet alleen zorgen over de koopkracht van de roebel, maar ook over de veiligheid van hun banken.

Meer Lezen
2 maart 2022 13:42:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De Amerikaanse inlichtingendiensten hadden toch gelijk: Poetin is in de nacht van woensdag op donderdag een grootschalige invasie in Oekraïne gestart. In de twee dagen daarna tolden de markten alle kanten op. Vrijdag waren er uiteindelijk rally’s van de meeste risico-activa, die werden aangewakkerd door het idee dat een volledige afsnijding van Rusland van de financiële wereld met westerse sancties kon worden voorkomen. Op het moment van schrijven is dit alweer achterhaald: in het weekend escaleerden de westerse sancties en bracht Poetin eenheden met kernwapens in verhoogde staat van paraatheid. In de vroege Aziatische handel is nu weer een vlucht naar veiligheid te zien.

Meer Lezen
28 feb. 2022 15:34:00 door Joris Beemsterboer Comments

De ECB moet dit jaar staatsobligaties blijven opkopen om de markt te beschermen tegen negatieve impact van het conflict in Oekraïne. Ook zou de centrale bank geen einddatum moeten koppelen aan haar opkoopprogramma. Dat zei ECB-beleidsmaker Yannis Stournaras in een exclusief interview met Reuters. Daarmee is hij de eerste binnen de ECB die zich uitspreekt over de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne op het monetaire beleid. Tot voor kort was de centrale bank nog van plan haar opkoopprogramma af te bouwen vanwege hoge inflatie in de eurozone.

Meer Lezen
25 feb. 2022 15:16:00 door Joris Beemsterboer Comments

De goudprijs in euro steeg donderdag met meer dan 4% tot €56.500 per kilo en bereikte daarmee het hoogste niveau ooit. Beleggers waren geschrokken door de grootschalige Russische invasie in Oekraïne en zoeken daarom hun toevlucht in goud. Vanuit het westen en vanuit het zuiden is het Russische leger het oosten van Oekraïne binnengevallen. Daarbij zijn verschillende militaire doelen uitgeschakeld. De snelle escalatie van de situatie zorgt voor onrust op de financiële markten. De Russische aandelenmarkt ging met 50% onderuit, terwijl de verliezen op de Europese beurzen opliepen tot 5%. Aandelenkoersen kelderen, met als uitzondering bedrijven in de olie en gassector. Zij profiteren per saldo van de prijsstijging van olie en gas.

Meer Lezen
24 feb. 2022 14:19:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Ons geldsysteem is de laatste decennia in toenemende mate scheef gegroeid door een veel te ruim monetair beleid. Daarom zou het wenselijk zijn als ons monetaire systeem meer verankerd was. Dat zegt Lex Hoogduin, oud-directeur van De Nederlandsche Bank, in een gesprek bij Holland Gold. Hij is van mening dat centrale banken afgelopen decennia een veel te ruim monetair beleid hebben gevoerd. Dat heeft allerlei financiële bubbels tot gevolg gehad.

Meer Lezen
23 feb. 2022 09:21:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De goudprijs bereikte deze week het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. Oplopende spanningen rondom Oekraïne en toenemende zorgen over de economie veroorzaken een vlucht naar goud als veilige haven. De goudprijs steeg tot meer dan $1.900 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds juni vorig jaar. In euro's steeg de koers naar €54.400 per kilo, omgerekend €1.690 per troy ounce. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 2020, toen de goudprijs een all-time high noteerde van €56.240 per kilo.

Meer Lezen
22 feb. 2022 11:10:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Producten 61 tot 70 van 953 in totaal

Toon: