Nieuws

Producten 51 tot 60 van 939 in totaal

Toon:

De goudprijs bereikte deze week het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. Oplopende spanningen rondom Oekraïne en toenemende zorgen over de economie veroorzaken een vlucht naar goud als veilige haven. De goudprijs steeg tot meer dan $1.900 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds juni vorig jaar. In euro's steeg de koers naar €54.400 per kilo, omgerekend €1.690 per troy ounce. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 2020, toen de goudprijs een all-time high noteerde van €56.240 per kilo.

Meer Lezen
22 feb. 2022 11:10:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Ook op de valutamarkten is dat zo. Van de G10-valuta wisten de Japanse Yen en de Zwitserse frank, de traditionele veilige havens, een rally neer te zetten ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Commodityvaluta als de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar deden het trouwens ook vrij goed. Dit komt doordat de commodityprijzen weerstand bieden aan de veiligheidzoekende transactiestromen. De Oost-Europese valuta presteerden slecht, wat nauwelijks verrassend is gezien het steeds slechtere nieuws over de Oekraïne-crisis.

Meer Lezen
21 feb. 2022 14:34:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De extreem hoge inflatie begint langzaam maar zeker haar tol te eisen. Door dure boodschappen, hoge brandstofprijzen en een stijgende energierekening houden consumenten steeds minder geld over. Dat terwijl de inkomens amper stijgen. Wie gespaard heeft gaat er ook niet meer op vooruit, want door de negatieve reële rente leveren ook spaarders koopkracht in. En die effecten zien we nu ook terug in de cijfers, want nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat het consumentenvertrouwen verder is gedaald.

Meer Lezen
18 feb. 2022 15:26:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Europese centrale banken hebben de afgelopen tien jaar op grote schaal staatsobligaties opgekocht. Inmiddels staat meer dan een derde van de totale staatsschuld van eurolanden op de balans van centrale banken. Mocht er een nieuwe schuldencrisis uitbreken, dan zouden centrale banken deze schulden kunnen wegstrepen tegen hun goudvoorraden. Door de goudvoorraad tegen een hogere waarde op de balans te zetten ontstaat een herwaarderingsreserve, waarmee ze een waardedaling van staatsobligaties kan opvangen. Deze methode is in het verleden al eens toegepast en zou in de toekomst opnieuw uitkomst kunnen bieden. De Duitse Bundesbank sluit een herwaardering dan ook niet op voorhand uit, zo schrijft Jan Nieuwenhuijs in zijn nieuwste analyse.

Meer Lezen
15 feb. 2022 13:11:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

Ook het Amerikaanse inflatierapport was weer een klap voor beleggers, want die was met 7,5% op jaarbasis veel hoger dan geschat. Op de markten voor vastrentende waarden ontstond na dit nieuws een sell-off, maar het effect op de valutamarkten was minder duidelijk te bepalen. Valuta uit opkomende markten reageerden zelfs met een rally, totaal anders dan bij eerdere verhogingscycli van de Fed. Het nieuws over een mogelijke verdere escalatie van de Oekraïnecrisis, dat de markten vrijdag aan het einde van de dag bereikte, drukte de stemming slechts ten dele. De Braziliaanse real eindigde bovenaan de weekranglijst, op de voet gevolgd door andere Latijns-Amerikaanse valuta. Ook G10-commodity-valuta als de Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese dollar zetten een ‘outperformance’ neer. De markten komen tot de conclusie dat het conflict rond Oekraïne commodity-valuta over de hele wereld kan versterken.

Meer Lezen
14 feb. 2022 15:32:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Centrale banken willen de rente nog niet verhogen, maar de marktrente stijgt ondertussen gewoon door. Beleggers vragen door de inflatie een hogere rentevergoeding, met als gevolg dat de rente op langlopende staatsobligaties snel oploopt. Was de rente op staatsobligaties van Nederland en Duitsland tot voor kort bijvoorbeeld nog negatief, inmiddels liggen deze op respectievelijk 0,37% en 0,22%. En dat heeft gevolgen voor de woningmarkt, want de hypotheekrente volgt in de regel de rente op langlopende staatsleningen.

Meer Lezen
10 feb. 2022 07:42:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Goud en Bitcoin zijn instrumenten om je financiële vrijheid te vergroten en een manier om te ontsnappen aan het huidige geldsysteem. Daarnaast zijn het middelen om je vermogen te beschermen tegen de inflatie. Dat zegt Boris van de Ven in een gesprek met Holland Gold. Volgens hem is het geldsysteem stuk, omdat het geen mogelijkheden meer biedt om te sparen. Solide geld moet een rekenmiddel, ruilmiddel en waardeopslag zijn, maar die laatste functie vervult de euro niet meer.

Meer Lezen
9 feb. 2022 08:22:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

Vorige week werd duidelijk dat we gelijk hadden. Na de forse opwaartse verrassing bij de inflatie in de eurozone in januari was de weg vrij voor Lagarde om ‘hawkish’ te worden. De koers van de gemeenschappelijke munt schoot na dit nieuws natuurlijk omhoog. De dollar wist door een sterk Amerikaans banenrapport een deel van zijn verliezen in te lopen met een bescheiden rally, maar de greenback eindigde vorige week toch onderaan de G10-ranglijst. De koers van de euro steeg sterk ten opzichte van elke belangrijke valuta, met uitzondering van de Zweedse kroon.

Meer Lezen
7 feb. 2022 15:54:40 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Het grootste staatsfonds ter wereld waarschuwt voor een lange periode met hoge inflatie en lagere rendementen. In een interview met de Financial Times zei de topman van het fonds, Nicolai Tangen, dat de hoge inflatie effect zal hebben op de koersen van zowel aandelen als obligaties. Hij verwacht dat de rente verder zal oplopen, mede door demografische factoren. Dat zal de koersen van aandelen en obligaties verder onder druk zetten. Beleggers moeten na de goede rendementen van afgelopen jaren nu rekening houden met een aantal magere jaren, aldus Tangen.

Meer Lezen
4 feb. 2022 12:04:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De vraag naar goudbaren en gouden munten bereikte in 2021 het hoogste niveau in acht jaar. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport. Wereldwijd ging er 1.180,4 ton aan beleggingsgoud over de toonbank, een stijging van 31% ten opzichte van het jaar 2020. Het grootste herstel kwam uit India en China, waar de verkoop van munten en baren met respectievelijk 43% en 44% steeg. Ook in Europa en de Verenigde Staten nam de vraag toe.

Meer Lezen
2 feb. 2022 10:27:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

Producten 51 tot 60 van 939 in totaal

Toon: