Nieuws

Producten 41 tot 50 van 585 in totaal

Toon:

Centrale banken hebben de afgelopen jaren verschillende stimuleringsprogramma's doorgevoerd om de economie te stimuleren en de rente te verlagen. Maar wat hebben ze door de jaren heen allemaal op hun balans gezet? Oxford Economics maakte een overzicht van alle aankopen van centrale banken en rangschikte deze naar categorie. Zoals verwacht kochten centrale banken overwegend staatsobligaties, maar ook andere bezittingen.

Meer Lezen
15 okt. 2019 14:19:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De goudvoorraden van ETF's bereikten in september een nieuw record van 2.808 ton. Dat maakte de World Gold Council eerder deze week bekend. Beleggers zoeken hun toevlucht in goud na de aankondiging van nieuwe monetaire stimulering door centrale banken. Ook zorgen geopolitieke risico's en de aanhoudend lage rente voor een grotere vraag naar goud. In september voegde zogeheten exchange traded funds 75,2 ton aan hun reserves toe, waarvan het grootste deel in september voor rekening kwam van Noord-Amerikaanse fondsen.

Meer Lezen
11 okt. 2019 11:46:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De Federal Reserve heeft besloten het noodloket voor banken nog langer open te houden. In een verklaring op de website van de centrale bank lezen we dat de looptijd van het steunprogramma is verlengd tot 4 november. Vorige maand besloot het Amerikaanse stelsel van centrale banken de liquiditeitssteun voor de bankensector al te verlengen tot 10 oktober. Naast een zogeheten overnight faciliteit kunnen banken de rest van de maand ook aanspraak blijven maken op 14-daagse leningen. Deze zullen in omvang variëren van $35 tot $45 miljard.

Meer Lezen
11 okt. 2019 07:29:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

China heeft sinds het begin van de handelsoorlog met de Verenigde Staten al meer dan 100 ton goud gekocht. Volgens de laatste cijfers heeft de centrale bank in september 190.000 troy ounce aan haar reserves toegevoegd, omgerekend 5,9 metrische ton. Met deze aankoop steeg de totale goudvoorraad naar 1.948,36 ton, goed voor een marktwaarde van $93 miljard. Het edelmetaal vertegenwoordigt daarmee 2,9% van de totale reserves van de centrale bank.

Meer Lezen
9 okt. 2019 12:28:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Verschillende centraal bankiers hebben zich zeer kritisch uitgesproken over het monetaire beleid van de ECB. In een gezamenlijke verklaring waarschuwen zes voormalig centraal bankiers, waaronder ook Nout Wellink van de Nederlandsche Bank, voor de negatieve effecten van het ruime monetaire beleid.

Meer Lezen
4 okt. 2019 13:54:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De prijs van palladium bereikte begin deze week een nieuw record van $1.700 per troy ounce. Het edelmetaal blijft daarmee de verwachting van de meeste beleggers en analisten overtreffen. Een structureel tekort aan palladium en de dreiging van stakingen in Zuid-Afrika hebben de prijs dit jaar al meer dan 33% doen stijgen. En dat terwijl de palladiumprijs vorig jaar ook al flink was gestegen. Het edelmetaal is door de rally van de afgelopen twee jaar zelfs duurder geworden dan goud en platina.

Meer Lezen
4 okt. 2019 11:13:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Beleggers hebben de afgelopen weken goud weggehaald uit Hong Kong en overgebracht naar opslaglocaties in Singapore en Zwitserland. Volgens de Financial Times maken beleggers zich zorgen over de aanhoudende politieke crisis in de stadstaat. China wil haar grip op Hong Kong versterken, maar de lokale bevolking verzet zich daar hevig tegen. Zij gaan al wekenlang de straat op om hun zelfstandige status te verdedigen. Ook werd er bij het vliegveld gedemonstreerd.

Meer Lezen
27 sep. 2019 12:32:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De Federal Reserve moet de komende maanden voor $250 miljard aan obligaties opkopen om de bankensector te ondersteunen. Dat schrijven Joseph Gagnon en Brian Sack, twee oud-medewerkers van de centrale bank, in een analyse voor het Peterson Institute for International Economics. Daarna moet de centrale bank obligaties blijven opkopen om de banken van voldoende reserves te voorzien. Deze maatregelen moeten voorkomen dat banken in liquiditeitsproblemen komen.

Meer Lezen
27 sep. 2019 10:14:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Zwitserland heeft in augustus het meeste goud geëxporteerd sinds eind 2016, zo blijkt uit cijfers van de Zwitserse douane. Veel van dat goud was bestemd voor het Verenigd Koninkrijk, omdat daar veel banken zitten die de goudvoorraden van ETF's bewaren. De export van Zwitserland naar het Verenigd Koninkrijk bereikte daardoor zelfs het hoogste niveau in zeven jaar. In augustus steeg de export van goud richting het Verenigd Koninkrijk met 24% naar 112,5 ton. Daarmee nam het Verenigd Koninkrijk bijna twee derde van de totale Zwitserse export voor haar rekening.

Meer Lezen
20 sep. 2019 14:58:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De Amerikaanse centrale bank heeft deze week voor het eerst sinds 2008 het noodloket voor banken geopend. Op dinsdag stelde de Federal Reserve $53 miljard aan liquiditeit beschikbaar aan de bankensector, in een poging de onrust op de repo markt te bezweren. De rente was kort daarvoor opgelopen tot 10%, omdat de banken onvoldoende liquiditeit tot hun beschikking hadden. Bedrijven haalden geld van de rekening om belastingen te betalen, terwijl tegelijkertijd een nieuwe uitgifte van staatsleningen plaatsvond. Er ontstond krapte in de geldmarkt, waardoor de rente omhoog schoot.

Meer Lezen
20 sep. 2019 09:35:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Producten 41 tot 50 van 585 in totaal

Toon: