Nieuws

Producten 31 tot 40 van 954 in totaal

Toon:

Sinds het begin van de coronacrisis is de vraag naar fysiek zilver met name in de Verenigde Staten sterk toegenomen. Cijfers van de Zwitserse douane laten zien dat het land inmiddels met afstand de belangrijkste afzetmarkt is geworden voor zilver. Dat terwijl de VS tot 2019 nauwelijks zilver uit Zwitserland importeerde. Ook komt er veel fysiek zilver via andere kanalen in de Verenigde Staten terecht, bijvoorbeeld via Turkije en Australië. Dat schrijft het Silver Institute deze week in een nieuwe update over de zilvermarkt.

Meer Lezen
5 mei 2022 08:04:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De rentetarieven bleven vorige week overal ter wereld genadeloos stijgen. Het veelbepalende rendement op tienjarig Amerikaanse schatkistpapier flirt nu met het niveau van 3%, dat psychologisch belangrijk is. De aandelenkoersen daalden en de dollar rallyde, gesteund door zowel kapitaalstromen naar veilige havens als renteverschillen.

Meer Lezen
4 mei 2022 08:33:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De wereldwijde vraag naar goud steeg in het eerste kwartaal van dit jaar naar 1.234 ton, het grootste volume sinds het vierde kwartaal van 2018. Vergeleken met een jaar geleden steeg de vraag zelfs met 34%. De belangrijkste redenen daarvoor zijn hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne, waardoor spaarders en beleggers hun toevlucht zoeken in het edelmetaal. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de goudmarkt. Ook kochten centrale banken meer goud.

Meer Lezen
3 mei 2022 17:53:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Wanneer u belegt in goud zult u waarschijnlijk ook wel gehoord hebben van beleggen in goudmijnaandelen. Deze aandelen van goudmijnen bieden over het algemeen een hoger rendement wanneer de goudprijs stijgt, maar de risico's zijn ook veel groter. In dit artikel leggen we uit waarom beleggen in goudmijnen risicovoller is en waarom fysiek goud kopen een veiliger alternatief is.

Meer Lezen
29 apr. 2022 09:19:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

De Amerikaanse obligatierentes stegen vorige week genadeloos verder. De belangrijke rente op tienjarige staatsobligaties ging nog eens 6 basispunten omhoog en eindigde de week boven de 2,90%.

Meer Lezen
26 apr. 2022 07:47:07 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De London Metals Exchange, de grootste grondstoffenbeurs ter wereld, stopt na vijf jaar met het aanbieden van goudcontracten. De beurs lanceerde deze goudcontracten in 2017 om de goudmarkt in Londen transparanter te maken, maar het werd nooit een groot succes. Marktpartijen in Londen gaven de voorkeur aan zogeheten over the counter transacties, die rechtstreeks tussen twee partijen plaatsvinden.

Meer Lezen
25 apr. 2022 07:39:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

De centrale bank van Israël neemt vier nieuwe valuta op in haar reserves, waaronder de Chinese yuan. Het is de grootste aanpassing in de samenstelling van haar reserves in meer dan tien jaar tijd. Naast de Chinese valuta wil de centrale bank ook Japanse yen, Australische dollars en Canadese dollars aanhouden. Deze aanpassing gaat vooral ten koste van haar positie in euro's, want die daalt van bijna 31% naar 20%. Het aandeel dollars in de valutareserves krimpt door deze aanpassing van 66,5% naar 61%.

Meer Lezen
22 apr. 2022 06:54:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Wat de financiële markten betreft, spelen de belangrijkste ontwikkelingen zich nog steeds op de Amerikaanse staatsobligatiemarkt af. De Fed richt zich volledig op het indammen van de inflatie en geeft signalen af dat de snelste beleidsaanscherping ooit op komst is. Amerikaanse vastrentende waarden zijn over de hele linie in de uitverkoop en de benchmark voor tienjarige staatsobligaties steeg vorige week nog eens met 13 basispunten naar meer dan 2,83. De vage en vrijblijvende communicatie van de ECB na de bijeenkomst van april leverde geen nieuwe informatie op. Het contrast in houding tussen deze twee centrale banken zet de koers van de gemeenschappelijke munt onder druk. Zowel Latijns-Amerikaanse valuta als het Britse pond wisten tegen de algemene trend in te gaan, maar ten opzichte van de greenback sloten ze de week vlak of hoger af. De commodityprijzen blijven de pan uit rijzen. De aandelenmarkten houden opvallend goed stand gezien de scherpe rentestijgingen, die normaal gesproken een negatieve invloed op de aandelenkoersen hebben.

Meer Lezen
20 apr. 2022 12:59:43 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De oorlog in Oekraïne heeft de economische vooruitzichten wereldwijd verslechterd. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in haar nieuwste rapport over de wereldeconomie. Economen van deze organisatie verwachten dit jaar een wereldwijde groei van 3,6%, terwijl ze in januari nog op een groei van 4,4% rekenden. Ter vergelijking, vorig jaar groeide de wereldeconomie met 6,1% door een snel herstel na de coronacrisis.

Meer Lezen
20 apr. 2022 06:43:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De opkomst van digitaal centralebankgeld vraagt om een nieuwe discussie over ons geldsysteem. We moeten namelijk kritisch kijken naar de implicaties van dit nieuwe geld, zeker als contant geld daardoor verdwijnt. Dat zegt George van Houts, acteur en initiatiefnemer van de theatervoorstelling 'Door de bank genomen', in een interview met Holland Gold. Deze nieuwe vorm van geld kan goed werken, maar alleen als de zorgen van mensen over privacy en veiligheid gewaarborgd kunnen worden.

Meer Lezen
19 apr. 2022 08:50:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Producten 31 tot 40 van 954 in totaal

Toon: