Nieuws

Producten 31 tot 40 van 732 in totaal

Toon:

De ECB breidt haar opkoopprogramma met €500 miljard uit naar in totaal €1.850 miljard. Ook verlengt de centrale bank de looptijd van dit nieuwe steunprogramma tot tenminste eind 2023. Op die manier probeert de centrale bank de rente verder omlaag te drukken en kredietverlening aan consumenten en bedrijven te stimuleren. Ook krijgen banken opnieuw meer liquiditeitssteun.

Meer Lezen
10 dec. 2020 20:51:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Centrale banken hebben in oktober opnieuw goud aan hun reserves toegevoegd. Na twee maanden van netto goud verkopen kwam er in oktober per saldo juist goud bij, namelijk 22,8 ton. De totale aankopen waren in oktober iets groter dan in augustus en september, maar het aantal verkopen lag beduidend lager. Landen als Turkije en Oezbekistan brachten in die maanden nog veel edelmetaal op de markt vanwege schaarste aan valutareserves. Mogelijk was er sprake van een liquiditeitsprobleem, want in oktober voegden deze twee landen weer goud aan hun voorraden toe.

Meer Lezen
4 dec. 2020 12:35:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De centrale bank van Oezbekistan heeft in november een nieuwe reeks goudbaren geïntroduceerd die men ook als geld kan gebruiken. De nieuwe goudbaren hebben een verpakking in het formaat van een creditcard en bevatten naast een uniek serienummer ook een QR-code. Door de gesloten verpakking kan men eenvoudig de echtheid controleren en de waarde bepalen. Daarmee wil de centrale bank het gebruik van goud als alternatief betaalmiddel promoten onder de eigen bevolking.

Meer Lezen
3 dec. 2020 18:16:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De bekende Britse historicus Niall Ferguson is een kenner van onze monetaire geschiedenis. Hij heeft boeken geschreven over bankiersfamilies en de relatie tussen geld en macht. Vooral de volgende twee werken zijn bekend geworden: The Cash Nexus (2001) en The Ascent of Money (2008). Volgens Niall Ferguson zitten we nu midden in een monetaire revolutie met meerdere facetten, die in feite niemand echt goed begrijpt.

Meer Lezen
3 dec. 2020 16:14:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Chinese banken openen vanaf morgen geen nieuwe rekeningen meer om goud, zilver en andere edelmetalen te verhandelen. Banken noemen een toegenomen volatiliteit in de markt als belangrijkste reden voor dit besluit. De Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) schrijft op haar website dat ze vanaf zaterdag geen nieuwe rekeningen meer zal openen. Dat heeft betrekking op zowel over the counter (OTC) transacties als op online en mobiel bankieren.

Meer Lezen
27 nov. 2020 15:13:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Turken kopen dit jaar massaal goud om hun vermogen te beschermen tegen de waardedaling van de Turkse lira, zo meldt Bloomberg. Sinds het begin van dit jaar heeft de munt al 25% van haar waarde verlopen ten opzichte van de dollar. Ook is de inflatie veel hoger dan de rente, waardoor sparen niet veel zin meer heeft. In een poging de waardedaling van de munt te stoppen besloot president Erdogan eerder deze maand de president van de centrale bank te vervangen. Dit heeft echter niet mogen baten, want Turken blijven nog altijd veel goud kopen.

Meer Lezen
27 nov. 2020 13:20:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De vraag naar zilver zal dit jaar naar verwachting met 27% toenemen tot 236,8 miljoen troy ounce, het hoogste niveau sinds 2015. Beleggers kopen dit jaar niet alleen meer zilverbaren en zilveren munten, ook nam de populariteit van zilver-ETF's een grote vlucht. Sinds het begin van dit jaar zijn de voorraden van deze beleggingsinstrumenten met 326 miljoen troy ounce toegenomen tot een totaal van meer dan 1 miljard troy ounce. Nog nooit eerder hadden ETF's zoveel zilver onder beheer, zo concludeert het Silver Institute.

Meer Lezen
20 nov. 2020 17:44:00 door Frank Knopers Comments Beleggen in zilver

Er dreigt dit jaar een groot tekort aan platina door een combinatie van toenemende vraag en een dalend aanbod. Dat schrijft de World Platinum Investment Council in een nieuw rapport over het derde kwartaal. De vraag naar platina voor zowel industriële toepassingen als voor beleggingsdoeleinden trok aan, terwijl de productie van de mijnbouwsector achterbleef. Het tekort over het derde kwartaal kwam daardoor uit op 709.000 troy ounce, terwijl de organisatie voor heel 2020 een tekort van 1,2 miljoen troy ounce verwacht. Ondanks een herstel van de mijnbouwproductie verwacht men ook volgend jaar nog een tekort.

Meer Lezen
20 nov. 2020 14:25:00 door Frank Knopers Comments Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Door de coronacrisis zijn centrale banken positiever gaan kijken naar goud. Ook verwachten meer centrale banken hun goudvoorraad verder uit te breiden. Dat blijkt uit een nieuwe enquête onder 26 centrale banken wereldwijd, uitgevoerd door nieuwssite Central Banking en vermogensbeheerder Invesco. Een kwart van de centrale banken ziet goud nu als een meer aantrekkelijke reserve, alhoewel sommige centrale banken door de hoge goudkoers wat terughoudend zijn geworden om te kopen.

Meer Lezen
13 nov. 2020 15:18:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Het nieuws over een vaccin tegen het coronavirus zette de financiële markten begin deze week op de kop. Aandelenkoersen stegen tot recordhoogte, terwijl beleggers edelmetalen in de verkoop deden. De goudkoers zakte naar $1.852 per troy ounce, het laagste niveau in bijna twee maanden. Ook zilver en platina gingen in de uitverkoop. Beleggers stappen uit veilige havens, omdat ze denken dat er met een vaccin snel een einde zal komen aan de lockdown maatregelen.

Meer Lezen
11 nov. 2020 08:05:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Producten 31 tot 40 van 732 in totaal

Toon: