Nieuws

Producten 21 tot 30 van 980 in totaal

Toon:

Handelaren van de Amerikaanse bank JP Morgan hebben zeker tien jaar lang de goudmarkt gemanipuleerd. Drie handelaren plaatsten bijna dagelijks fictieve orders om de prijzen van edelmetalen in een bepaalde richting te bewegen. En daar profiteerden ze van, omdat ze daardoor tegen een lagere prijs konden inkopen en tegen een hogere prijs konden verkopen. Drie handelaren van JP Morgan die de markt jarenlang manipuleerden riskeren lange gevangenisstraffen.

Meer Lezen
14 juli 2022 12:56:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

In Oeganda is onlangs een goudader ontdekt die volgens president Yoweri Museveni goed is voor $12 biljoen aan goud. Een opmerkelijke uitspraak, omdat dat nog meer is dan de waarde van de totale bovengrondse goudvoorraad. Toch namen verschillende media dit bericht afgelopen weken over alsof er in dit Afrikaanse land werkelijk zoveel goud was ontdekt.

Meer Lezen
13 juli 2022 13:54:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

De angst voor een recessie is nu vooral op Europa gericht. De markten zijn steeds bezorgder over de kwetsbaarheid van de gasvoorziening in Europa, terwijl het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport een positief beeld van de Amerikaanse economie geeft.

Meer Lezen
11 juli 2022 13:35:38 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Centrale banken hebben in mei opnieuw goud aan hun reserves toegevoegd. Netto kochten ze 35 ton goud, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. Het was de tweede maand op rij waarin centrale banken hun voorraden aanvulden. De grootste kopers waren Turkije (13 ton), Oezbekistan (9 ton), Kazachstan (6 ton), Qatar (5 ton) en India (4 ton). Duitsland haalde twee ton goud uit haar voorraad om verzamelmunten van te slaan.

Meer Lezen
8 juli 2022 14:19:11 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

De Bank of England waarschuwt de bankensector om zich voor te bereiden op economisch slecht weer en adviseert banken om hun kapitaalbuffers te versterken. De centrale bank spreekt in haar nieuwste rapport over de financiële stabiliteit van een 'substantiële verslechtering van de economische vooruitzichten'. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in de rest van de wereld.

Meer Lezen
7 juli 2022 14:08:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Europa heeft zichzelf ernstig in de voet geschoten door valutareserves van Rusland te blokkeren en tal van economische sancties op te leggen. Dat zegt macro-econoom en beurscommentator Kees de Kort in een interview bij Holland Gold. Hij voorziet een grote recessie in de rijke Westerse landen en meer politieke en sociale onrust in armere landen. Westerse landen kunnen de hoge energieprijzen nog wel betalen en lagere inkomens compenseren, maar dat geldt niet voor de rest van de wereld. In veel landen beginnen nu al tekorten aan energie te ontstaan.

Meer Lezen
7 juli 2022 08:14:53 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De eerste helft van 2022 werd vorige week passend afgesloten met een keiharde afstraffing van risicoactiva. De valutamarkten worden momenteel bepaald door de angst voor een recessie, en veel minder door het beleid van centrale banken of renteverschillen. De dollar heeft hiervan geprofiteerd. Ook vorige week was dit duidelijk te zien. De aandelenkoersen vielen terug en de rentes op staatsobligaties daalden sterk, terwijl de koers van de greenback scherp steeg ten opzichte van al zijn belangrijke tegenhangers, met uitzondering van de Zwitserse frank en de Japanse yen. Deze laatste lijkt een comeback te willen maken als veilige haven. De koersen van valuta uit opkomende markten daalden ten opzichte van de dollar, maar hielden ten opzichte van de Europese valuta grotendeels stand. Het lijkt erop dat sommige beleggers tot aankoop van deze valuta worden verleid door bestaande onderwaarderingen en enorme, voor deze valuta gunstige, renteverschillen.

Meer Lezen
4 juli 2022 13:53:08 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Het problematische monetaire beleid van de ECB is voor een groot deel terug te voeren op het feit dat veel eurolanden zich niet hebben gehouden aan de begrotingsnormen. Dat zegt Michiel Hoogeveen, Europarlementariër van JA21 in gesprek met Paul Buitink van Holland Gold. Omdat sommige landen structureel hun begroting en staatsschuld niet op orde hadden moet de centrale bank nu ingrijpen om fragmentatie van de Europese obligatiemarkt te voorkomen.

Meer Lezen
1 juli 2022 14:14:58 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Door hoge inflatie en verslechterde economische vooruitzichten verwachten verschillende banken een economische recessie. Ook de Amerikaanse centrale bank sluit niet uit dat de economie door renteverhogingen in een recessie terechtkomt. Maar wat betekent dat precies? En wanneer spreken we van een economische depressie of stagflatie? En wat betekent dit voor de economie en voor uw vermogen?

Meer Lezen
1 juli 2022 09:37:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne hebben Westerse landen verschillende sancties opgelegd. De meest recente maatregel was het besluit van alle G7-landen om de import van Russisch goud aan banden te leggen. Eerder besloten Europese landen al minder olie en gas uit Rusland te importeren. Deze economische oorlogsvoering moet Rusland verzwakken, maar treft Westerse landen net zo hard. Wat merken wij van sancties tegen Rusland?

Meer Lezen
29 juni 2022 10:35:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Producten 21 tot 30 van 980 in totaal

Toon: