Nieuws

Producten 11 tot 20 van 876 in totaal

Toon:

De wereldwijde vraag naar zilver was dit jaar groter dan 1 miljard troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau in zes jaar. Dat schrijft het Silver Institute in een nieuwe update over de zilvermarkt. Vooral beleggingszilver was populair, want de vraag naar munten en baren steeg met 34% ten opzichte van vorig jaar. Ook zilver-ETF's zagen hun voorraden dit jaar verder stijgen.

Meer Lezen
31 dec. 2021 11:49:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in zilver

Een belangrijk verschil tussen goud en een virtuele munt als Bitcoin is dat het edelmetaal niet te traceren is. In een wereld met meer onzekerheid en financiële repressie kan dat juist een voordeel zijn. Dat zegt vermogensbeheerder en beleggingsgoeroe Ray Dalio van Bridgewater Associates in een interview met Lex Fridman. Een gouden munt is anoniem te overhandigen, terwijl Bitcoin door overheden te traceren is.

Meer Lezen
30 dec. 2021 07:51:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

De laatste maanden hebben veel landen te maken met een uitzonderlijk hoge inflatie. In de VS en in de Eurozone bereikte de inflatie het hoogste niveau in decennia, voornamelijk door hoge energieprijzen. De inflatie is met meer dan 5% op jaarbasis al zorgwekkend hoog, maar er zijn landen waar het nog veel slechter gaat. Een goed voorbeeld is Turkije, waar de lira dit jaar al meer dan de helft van haar waarde verloren heeft tegenover de euro en de dollar.

Meer Lezen
24 dec. 2021 09:32:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De Amerikaanse regering heeft gedreigd Rusland af te sluiten van het internationale betalingsverkeer als de situatie in Oekraïne escaleert. Door financiële instellingen te boycotten van SWIFT, een internationaal betaalsysteem waar 11.000 banken in meer dan 200 landen gebruik van maken, zouden de Amerikanen de druk op Rusland kunnen opvoeren. Maar hebben dit soort economische sancties nog wel effect? Of gooien de Amerikanen daarmee hun eigen ruiten in?

Meer Lezen
23 dec. 2021 15:24:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Verschillende centrale banken bereiden zich voor op een terugkeer naar de goudstandaard. Dat zegt goudmarktanalist Jan Nieuwenhuijs in gesprek met Holland Gold. Aan de hand van unieke grafieken laat hij zien dat steeds meer goud van Westerse landen verschuift naar opkomende economieën, waarmee deze landen zich voorbereiden op een monetaire reset. Verder bespreekt hij de werking van de wereldwijde goudmarkt, de correlatie tussen goudprijs en reële rente en geeft hij zijn visie op vermeende manipulatie in de goudmarkt.

Meer Lezen
22 dec. 2021 13:36:00 door Joris Beemsterboer Comments

De Federal Reserve liet bij zijn decemberbijeenkomst duidelijk weten zich steeds meer zorgen te maken over de inflatiedruk. De dollar reageerde zoals verwacht op dit nieuws, met koersstijgingen ten opzichte van alle andere G10-valuta. De Bank of England verhoogde de rente onverwacht en veroorzaakte daarmee op de markten alweer een ‘whipsaw’ (een volatiele, stijgende en daarna dalende beweging). Het Britse pond sloot zich aan bij de rally van de greenback. De meeste valuta uit opkomende markten deden het ten opzichte van de dollar beter dan de G10-valuta. Dit is een interessante ontwikkeling, die de moeite waard is om goed in de gaten te houden. De Turkse lira was opnieuw de uitzondering op de regel: de koers van die munt daalde scherp, met meer dan 15%. Het beleid van Erdogan dreigt het Turkse financiële systeem te ruïneren.

Meer Lezen
20 dec. 2021 16:09:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Amerikaanse beleggers hebben hun positie in goud-ETF's in november voor het eerst in drie maanden weer uitgebreid. Dat schrijft de World Gold Council op basis van nieuwe data van de meest bekende goud-ETF's. Ook Europese beleggers voegden het edelmetaal weer aan hun beleggingsportefeuille toe via dit soort beleggingsproducten. De hernieuwde belangstelling voor goud is het gevolg van hoger dan verwachte inflatiecijfers. Zowel in de VS als in Europa bereikten deze het hoogste niveau in decennia.

Meer Lezen
17 dec. 2021 08:04:53 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

Net als veel andere centrale banken worstelt ook de ECB met de afbouw van haar opkoopprogramma. Nu de economie weer groeit en inflatie de pan uit rijst moet de centrale bank iets doen om oververhitting van de economie te voorkomen. Daarom kijkt de markt nu aandachtig naar het opkoopprogramma, want daarmee houdt de centrale bank de rente laag. Sinds het begin van de coronapandemie hebben centrale banken in de eurozone al meer dan €1.500 miljard aan staatsobligaties opgekocht. Daardoor is het kredietrisico op staatsobligaties zo goed als nul, met als bijkomstig effect dat zelfs landen als Italië en Griekenland gratis kunnen lenen.

Meer Lezen
14 dec. 2021 15:55:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De koersen van risicoactiva schoten hierdoor natuurlijk overal ter wereld omhoog. Er ontstonden rally’s van aandelen, commodity’s en bedrijfsobligaties, die werden aangemoedigd door het uiterst stimulerende monetaire beleid en begrotingsbeleid. De valutakoersen volgden deze trend grotendeels: de valuta uit opkomende markten presteerden uitstekend, terwijl de veilige havens onderpresteerden. De dollar daalde ten opzichte van de meeste van zijn tegenhangers, wat enigszins verrassend was.

Meer Lezen
13 dec. 2021 15:10:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De productiekosten van goudmijnen stegen in het derde kwartaal naar gemiddeld $1.123 per troy ounce, het hoogste niveau sinds 2013. Volgens de World Gold Council stegen de kosten ten opzichte van het vorige kwartaal met 4%. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar stegen de kosten voor de goudwinning zelfs met 16%. Deze toename is voor een groot deel toe te schrijven aan hogere energieprijzen, want het kost veel energie om goud uit de grond te halen. Naast een hogere energierekening waren de goudmijnen ook meer geld kwijt aan personeelskosten. Krapte op de arbeidsmarkt en coronabeperkingen drijven de loonkosten verder op.

Meer Lezen
10 dec. 2021 15:37:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Producten 11 tot 20 van 876 in totaal

Toon: