Nieuws

Producten 11 tot 20 van 954 in totaal

Toon:

Samen met de digitalisering van onze samenleving is er ook een surveillancestaat ontstaan, waarin bedrijven en overheden steeds meer informatie over burgers kunnen verzamelen. En daarmee komt onze privacy steeds meer onder druk te staan. Dat zegt Ancilla van der Leest, voormalig lijsttrekker van de Piratenpartij en privacy expert, in een gesprek bij Holland Gold. Ze waarschuwt voor de risico's van een samenleving waarin mensen steeds afhankelijker worden van bijvoorbeeld banken en overheden.

Meer Lezen
10 juni 2022 14:20:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Centrale banken zien goud als een belangrijke reserve en overwegen vaker om meer goud te kopen. Uit een nieuwe peiling van de World Gold Council blijkt dat 25% van de ondervraagde centrale banken de komende twaalf maanden meer goud wil kopen. Ter vergelijking, vorig jaar was dat nog 21%. Centrale banken noemen vooral hoge inflatie, geopolitieke instabiliteit en onzekere economische vooruitzichten als redenen om meer goud te bezitten.

Meer Lezen
9 juni 2022 13:22:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

De stijgende rente heeft wereldwijd effect op de vastgoedmarkt, ook op commercieel vastgoed. In april daalde de verkoop van commercieel vastgoed in de Verenigde Staten naar $39,4 miljard, een daling van 16% op jaarbasis. Deze daling staat in schril contrast met de stijgende trend afgelopen dertien maanden. Toen lag het transactievolume iedere maand gemiddeld twee keer zo hoog als een jaar eerder. In maart lag de verkoop van commercieel vastgoed bijvoorbeeld nog 57% hoger dan dezelfde maand van vorig jaar. Stijgende rentes en onzekerheid over de economie zijn de belangrijkste oorzaken.

Meer Lezen
7 juni 2022 14:05:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De inflatie is in een jaar tijd spectaculair gestegen. In mei kwam de geharmoniseerde consumentenprijsindex in Nederland uit op 10,2%, terwijl dat in dezelfde maand van vorig jaar nog maar 1,9% was. Eerder dit jaar piekte het inflatiecijfer op bijna 12%, een cijfer dat we al meer dan veertig jaar niet meer hebben gezien. De reden van deze hoge inflatie is bij iedereen inmiddels bekend, namelijk stijgende energieprijzen. In mei lagen deze volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 67,3% hoger dan een jaar geleden. In hoeverre vertekenen deze het beeld van de inflatie? En hoe lang blijft de inflatie nog zo hoog?

Meer Lezen
3 juni 2022 14:34:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Het Britse munthuis, de Royal Mint, heeft ter gelegenheid van het platina jubileum van Queen Elizabeth II een speciale gouden munt onthuld. Met een gewicht van 15 kilogram aan puur goud is het de grootste munt ooit geslagen door het munthuis. Het muntstuk is gemaakt van 99,99% zuiver goud en heeft een diameter van 22 centimeter. Op de voorzijde staat de koningin te paard afgebeeld, op de keerzijde een gekroonde EIIR encryptie, omringd door rozen, narcissen, distels en klavers, die symbool staan voor het Verenigd Koninkrijk. De jaartallen 1952 en 2022 verwijzen uiteraard naar het 70-jarige jubileum van Queen Elizabeth II.

Meer Lezen
2 juni 2022 18:24:00 door Frank Knopers Comments Beleggen in goud

De centrale bank van Tsjechië zal de komende jaren meer goud en aandelen aan haar reserves toevoegen. Dat is althans het voornemen van Aleš Michl, de toekomstige gouverneur van de centrale bank. In een interview met de Tsjechische financiële nieuwssite Ekonom zegt de 44-jarige Michl dat hij op die manier meer rendement wil maken met de reserves van de centrale bank. 'Het is beter om bezittingen te hebben dan een berg schuldpapier', aldus de centraal bankier.

Meer Lezen
31 mei 2022 09:19:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

De aandelenmarkten en de risicomarkten herstelden zich vorige week in het algemeen sterk – maar de Amerikaanse obligatierentes niet. Het gevolg was voorspelbaar: de dollar ging in de uitverkoop en vooral de Europese en Latijns-Amerikaanse valuta profiteerden daarvan. De koersen van Europese valuta kregen een impuls door de renteverschillen tussen Europa en de VS bij sluiting. De koersen van Latijns-Amerikaanse valuta stegen in het algemeen door de terugkeer van risicobereidheid, en in het bijzonder door de verzengende rally van commodity’s. De Poolse zloty verdient een eervolle vermelding, want die zette vorige week een topprestatie neer toen duidelijk werd dat de Poolse economie tot nu toe niet al te sterk onder de oorlog lijdt.

Meer Lezen
31 mei 2022 09:06:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De Westerse sancties tegen Rusland hebben ook effect op de markt voor edelmetalen. Begin maart haalde de LBMA zes Russische smelterijen van de LBMA lijst, waardoor goudbaren en zilverbaren van deze smelterijen niet meer vrij verhandelbaar zijn in Londen. Nu dienen ook de eerste problemen zich aan in de markt voor palladium. Zo is de prijs van een troy ounce palladium in New York momenteel $30 lager dan in Londen of Zurich. Waar komt dit prijsverschil vandaan en wat betekent dit voor de markt?

Meer Lezen
27 mei 2022 14:38:27 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Paul Buitink ging onlangs met econoom Wim Boonstra in gesprek over ons geldsysteem, de toekomst van de euro en het monetaire beleid. In deze video legt Boonstra uit dat ons geld vroeger veel minder gecentraliseerd was dan nu. Veel regio's hadden hun eigen munten, met onderling grote verschillen in gewicht en zuiverheid. De goudstandaard bracht daarna een zekere mate van voorspelbaarheid en standaardisering, waar de wereldhandel sterk van profiteerde. Maar ook de goudstandaard bleek geen houdbaar systeem, omdat centrale banken de gouddekking steeds verder verlaagden. Zo viel ook het systeem van Bretton Woods uit elkaar, zoals we eerder uitlegden in deze video.

Meer Lezen
27 mei 2022 13:45:29 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De inflatie is door de oorlog in Oekraïne tot recordhoogte gestegen. Spaarders maken zich zorgen over de koopkracht van hun spaargeld en besluiten daarom vaker goud te kopen. Op lange termijn heeft het edelmetaal bewezen haar koopkracht te behouden. Dat is een van de belangrijkste redenen om goud te kopen. Maar is het ook een goede bescherming tegen inflatie?

Meer Lezen
27 mei 2022 06:56:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

Producten 11 tot 20 van 954 in totaal

Toon: